En riktig chokladkaka
Leila Lindholm har ett recept i en av sina kokböcker på Devil's Food Chocolate Cake. Det är en chokladkaka som verkligen gör skäl för sitt namn. Den är så maffigt chokladig och härlig. Den består av tre lager chokladbottnar och mellan lagren är det en chokladkräm. Den är farligt god. Men den mättade riktigt bra så är man inte mätt från varmrätten så lär du bli det efter denna. Jag tänkte lägga ut receptet här (finns även på tv4.se) men för att det är en favorit (jag har visserligen bara gjort den en gång men den är ändå en favorit) så lägger jag ut den här.
Devil's Food Chocolate Cake
Ingredienser:
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1 1/2 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
200 g mörk choklad
Choklad glasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör
Devil's Food Chocolate Cake
Ingredienser:
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1 1/2 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
200 g mörk choklad
Choklad glasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Vispa smör och socker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
Choklad glasyr
1. Koka upp grädden och tag av den från värmen.
2. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden.
3. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned).
4. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.
Tips!
Sätt brödgallret på ett bakplåtspapper vid glasering. Då slipper du kladda ner köksbänken och kan dessutom ta till vara på spilld glasyr. Använd en palett- spade när du glaserar tårtan så blir det mycket enklare att arbeta.
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Vispa smör och socker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.
Choklad glasyr
1. Koka upp grädden och tag av den från värmen.
2. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden.
3. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned).
4. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.
Tips!
Sätt brödgallret på ett bakplåtspapper vid glasering. Då slipper du kladda ner köksbänken och kan dessutom ta till vara på spilld glasyr. Använd en palett- spade när du glaserar tårtan så blir det mycket enklare att arbeta.
Kommentarer
Kommenterat av malinsvensson
mm den är så god
Trackback