Churros med varm choklad

Detta kan du köpa från små stånd på gatorna i spanien. Färska direkt från fritösen. Mmmmm... godis! Ska testa detta i veckan. Kanske som efterrätt nästa fredag?

4 portioner

6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg, vispat
4–4 ½ dl mjölk
olivolja, till fritering

en sprits med en 1–2 cm rak tyll

Att doppa i:
8 msk strösocker
4 msk kanel (kan uteslutas)

Varm choklad:
250 g mörkblockchoklad (hackad eller riven)
6 dl kokande mjölk

Sikta ner mjöl, bakpulver och salt i en skål. Gör en grop i mitten.Vispa ägget i en skål med 2 ½ dl av mjölken. Häll det i gropen och vispa in det i mjölet. Vispa gradvis i så mycket av den resterande mjölken att det blir en jämn, krämig tjock smet som går att spritsa. Häll smeten i en spritspåse med en rak 1–2 cm stor tyll.

Häll 10 cm olivolja i en tjockbottnad kastrull med frityrkorg. Hetta up oljan till 190° eller tills en brödbit blir brun på 35 sekunder.

Spritsa långa, spiralformade längder direkt ner i oljan. Låt dem fräsa och koka i 4–6 minuter eller tils de är gyllene och svampiga, inte råa, i mitten (prova en). Lyft churros ur oljan med hjälp av frityrkorgen eller en tång. Låt dem rinna av på hopskrynklat hushållpapper. Fortsätt att fritera resen av smeten. När de har svalnat klipper man av deglängderna i 15 cm långa bitar med hjälp av en sax. Häll upp sockret på en grund tallrik, blanda i kanelen om den ska användas och rulla sedan bitarna i blandningen.

Till den varma chokladen vispar man samman chokladen och den kokande mjölken i en liten kastrull tills allt är väl blandat och vätskan är vackert brun. Servera i 4 koppar eller skålar med churros till.


Kommentarer
Kommenterat av Kryddburken

Men gud alltså! Dom där har jag varken sett eller ätit sen jag var i Spanien för kanske 15år sen!! Gud så häftigt att du har ett recept! Det måste jag absolut prova! För dom var GOOODA! :-D TACK!!! Så gladjag blir! (Men ska dom friteras i olivolja verkligen?)

2009-02-25 @ 20:00:13
URL: http://kryddburken.se
Kommenterat av Anna

Nostalgi på hög nivå detta. :)

Jag var också lite misstänksam mot det men det var vad som stod i receptet jag hittade. Får väl testa med det som finns hemma. Återkommer när jag testat.

2009-02-28 @ 09:57:08
URL: http://merinspiration.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen