Surdegsbröd

Har testat nu. Jag misslyckades fatalt! Tror att min surdeg stod för kallt. Hände inte så mycket med den så det blev bara en modelleraklump. Kanske kommer prova igen men det dröjer nog. (30/ nov 2008)

Detta receptet kommer från en bagare som har jobbat på Le Pain Francais, så det måste ju vara ett gott bröd. För dem har ju sååååå goda bröd där! Mmmm... testa ska jag iaf göra.

(blir 1 bröd)

Dag 1:
1 dl (60 gr) vetemjöl special
4 matskedar vatten


1. Blanda samtliga ingredienser.
2. Låt surdegen jäsa i rums­temperatur, 20–25 grader i 8–12 timmar.

Dag 2:
Blanda i en hushållsassistent på låg växel i 3 minuter:

 

3 dl vatten
9 dl (550 gr) vetemjöl special
2,5 dl (150 gr) surdeg från dag 1 (du kan även köpa surdeg hos din bagare)


1. Låt stå i 20–30 minuter.
2. Tillsätt 10 gram salt. Blanda på låg växel i 3 minuter sen kan du öka hastigheten i 5 minuter tills degen blir slät.
3. Plasta in degen. Låt den jäsa ca 1 timme, vik ihop den, fortsätt jäsningen i 2 timmar till.
4. Efter det kan du bulla upp degen. Den mår bra att jäsa i en brödkorg, eller under duk ytterligare ett par timmar.
5. Vänd slutligen brödet på en plåt.
6. Värm ugnen till 250 grader.
7. Snitta brödet med en vass kniv eller rakblad.
8. Spraya vatten efter att du satt brödet i ugnen.
9. Surdegsbröd skall bakas 45–60 minuter. Sänk till 200 grader efter 30 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen