Hallonpaj/kaka eller rabarberkaka

Hallonpaj/kaka gjorde jag i helgen har inga bilder på det. Men sååå gott det är!
(När jag gör den i min porslins pajform så halverar jag satsen)

ett litet paket hallon
6 ägg
4 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
150 g smör
2-3 dl pärlsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölet under omrörning(inte vispning) Häll smeten i en välsmord och bröad liten långpanna eller annan stor form (använder du en pajform så ska det vara av den större modellen). Fördela hallonen ovanpå. Hyvla det kalla smöret direkt från paketet över hallonen med osthyvel. Strö pärlsockret jämnt över hela ytan. Grädda i ugn 175°, 35-45 min. Servera med glass/grädde. (Hallonen kan bytas mot 10-12 rabarber, eller vinbär.)


Muffins med "smulor"

Jag har försökt lista ut/hitta ett recept på hur man får riktigt stora muffins, men utan lycka. Hur gör alla caféer för att få sina gigantiska och saftiga muffins? Jag ska börja testa lite olika recept så får jag se om jag kan ändra om lite i dem tills jag hittar rätt. Detta är först ut:

Blir cirka 12 stycken

Smet
4 1/4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Råsocker Flor
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja
1 tsk stött kardemumma
1 näve frysta hallon

Smuldeg
40 g smör eller margarin
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Råsocker Strö

Jag ska smaksätta mina muffins med kardemumma och hallon.


Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Tillsätt valfri smaksättning. Häll upp i muffinsformar. Strö på lite smulor. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 200°.


Kom ihåg!



PREMIÄRDAGS


Den 29 oktober är det premiär för Leilas nya tv-serie Leilas fest i TV4 Plus. Första avsnittet är tillägnat Halloween och det andra Fars dag. Låt dig inspireras när Leila bjuder in till fest med massor av goda recept för hela familjen!

ONSDAG 29 oktober TV4 Plus kl. 21.00
ONSDAG 5 november TV4 Plus kl. 21.00




Supersnabb: Rökt lax med pasta

Här är en super lätt rätt att göra när du har ont om tid. Gott och nyttigt blir det också.

2 portioner (kanske 3 beror på hur mycket sås du gillar att ha på tallriken)

2,5 dl Creme fraiche
100 g Rökt lax
1 Vitlöksklyfta
Pasta (jag använder tagliatelle)

Skiva laxen och blanda den med creme fraichen, pressad vitlök och lite peppar. (Jag har ibland i lite salt också men det beror på hur salt den rökta laxen är. Det varierar ganska mycket från gång till gång, men smaka av så känner du.) Servera såsen kall med den nykokta pastan. Klart!


Tortellini med tomatsalsa

Ikväll blev det tortellini och hemmagjord tomatsalsa gjord på tomater, basilika, rödlök och fetaost. Jätte mumsigt! Testade Findus frysta basilika istället för att köpa en hel kruka som sedan står hemma på köksbänken och aldrig blir använd. I den här rätten funkade det lika bra som färsk.

Till receptet...


Snabb Focaccia

Jag provade Sara Lees Focaccia Kit för ett tag sedan.
Brödet var helt okej. Det smakar ju aldrig som när man gör deg från grunden. Men för att vara så lätt att göra och bekvämt så var det gott.


Söndagsstek - hel rostbiff

Jag gjorde hel rostbiff i ugnen i helgen. Jag skar några jack i köttet och stoppade ner några delade vitlöksklyftor, massor med rosmarin, lite flingsalt och svartpeppar, lite flytande margarin hade jag över hålen där jag tryckt ner vitölkarna också. In i ugnen i 225° tills innertemperaturen visade 60 grader.
(55°=rött kött, 60°=medium, 65°=välstekt)


New York cheesecake

Efter att ha sett detta avsnittet av vänner så är mitt sug efter en krämig cheesecake större än någonsin. Har aldrig gjort någon så det är väl dags att baka en nu. Jag vet precis hur jag vill att den ska smaka. Men att hitta ett recept som passar in vet jag inte hur jag ska göra. Så jag börjar med att testa mig fram så får vi se. Detta receptet från Leila skulle kunna vara lite åt det hållet. Så jag börjar med det.

7-10 pers

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.



Creme brûlée

Igår gjorde jag ett nytt försök på Creme Brûlée. Åhh vad gott det är!! Fördelar med Creme Brûlée är att den är lätt att göra och går att förbreda dagen innan och ha i kylen om du vill det. (Bara att bränna av ytan innan du serverar.)


Spontan kyckling

Till Fetaostpotatisen så gjorde jag kyckling. Trodde vi hade köpt hela kycklingfiléer men det var visst skivade filéer. Så jag fick tänka om. Men jag la bara upp dem i en långpanna med bakplåtspapper under och lade i skivorna lite utspritt och hällde olivolja, soya, rosmarin, salt, svartpeppar och lite timjan över. Sedan in i ugnen i ca 10-15 min, 200°. Blev riktigt gott!


Kladdkaka i ett naffs

Jag älskar Frödinges Kladdkaka! Kan nästan säga att jag tycker den är godare än hemmlagad.
Prova om du inte har det redan. Blåbärspajen är mumsig den med.


Focaccia

6 dl vatten
½ dl olivolja
50 g jäst
2 tsk salt
1,4 liter vetemjöl
½ msk flingsalt
Garnering: Färsk rosmarin, fetaost, olivolja och flingsalt

Värm vatten och ½ dl olja, till ca 37°. Rör ut jäst och salt i vattnet. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt degen jäsa ca 30 min. Lägg bakplåtspapper i långpannan och platta ut degen jämnt över hela botten. Låt degen jäsa ca 20 min. Tryck försiktigt ner fetaost och oliver i degen. Pensla ytan med olivolja. Strö över havssalt och gärna lite färsk rosmarin. Grädda i mitten av ugnen i 225° ca 25 min.

Servera till soppa eller sallad.


Doughnut Muffins

Jag har precis översatt detta receptet från engelska. Jag har inte provat dessa själv än... men jag ska göra det. Kanske redan nästa helg. Då får vi se om min översättning stämmer bra.

24 muffins

14 dl Vetemjöl
5 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 3/4 tsk salt
1 tsk nymald muskotnöt
4 dl mjölk
1/2 dl filmjölk
100 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 stora ägg

Topping
4,7 dl strösocker
2 tsk kanel
100 g smält smör

Sätt på ugnen på 175°. Smöra och bröa muffinsformarna. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och muskotnöt i en bunke. Blanda mjölken och filmjölken med varandra. Vispa smör och sockret poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör inte mer än nödvändigt för att varje ägg blandas innan du lägger i nästa ägg. Blanda i mjölblandningen och mjölkblandningen om vart annat till du tillsatt allt.

Fyll upp muffinsformarna cirka 2/3. Baka i ugnen till muffinsen har rest sig och är torra, cirka 30 minuter. Låt dem svalna i formarna i några minuter. Förbered socker och kanelblandningen i en skål. När muffinsarna är tillräckligt svala för att hålla dem i handen pensla muffinsarna med smöret, täck hela med smör, rulla dem i socker och kanelblandningen noga.

Så här ska dem se ut färdiga...

Foto lånat från The Food Section

Krämig risotto med citron

Ett mycket bra recept. Det blev väldigt gott när jag testade. Måste säga att jag blev imponerad av mig själv av hur bra det gick på första försöket. Har aldrig gjort risotto innan men om man bara följde receptet så var det inga problem. Prova!

4 portioner (tar 30-40 minuter att göra)

1 msk smör
1 msk olivolja
2 ½ dl arborioris
12 dl kycklingbuljong
rivet skal från en citron
1 dl creme fraiche
1 dl riven parmesanost
havssalt

Hetta upp smör och olja tills det skummar i en 4-5 liter kastrull. Tillsätt ris och rör om.Låt steka i ett par minuter och tillsätt sedan 1-2 dl av kycklingbuljongen. Rör om, fortsätt koka, när det börjar se torrt ut i kastrullen tillsätter du yterligare lite buljong. När ungefär hälften av buljongen har absorberats av riset rör du ner hälften av det rivna citronskalet. Tillsätt mer buljong på samma sätt som tidigare. Smaka av riset när all buljong absorberats, om det är för hårt(det ska vara al dente, färdigkokt men med tuggmotstånd), tillsätter du lite hett vatten. När risotton känns fast och inte mosig, rör ner creme fraiche och resten av citronskalet. Smaka av med salt om det behövs. Risotton ska vara lös och krämig. (om du tänker servera risotton med något annat till är det bra att avstanna tillagningen innan riset är färdigkokt så att du kan koncentrera dig på tillbehöret. Tillsätt då bara lite mer vätska och hetta upp risotton någon minutföre servering.)


Rosenbröd

Detta var vad jag hade ingredienser till hemma. Inte för att jag klagar för det. Jag älskar dessa små goda bröd.

ca 40 stycken

100 g smör
5 dl mjölk
100 g jäst
1 tsk salt
14 dl mjöl

Vallmofrön
ägg (att pensla med)

Smält smöret ihop med mjölken(37°). Smula sönder jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör ihop degen. Låt jäsa 30 min. Rulla ihop till små bollar. Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. In i ugnen 250°, 8-10 minuter.


Kanelbullensdag

Vet inte om det är allt snack om Kanelbullar eller vad. Men jag är sugen på att baka kanelbullar. För mig finns det bara ett Kanelbullerecept och det är det som står på baksidan av Kungsörnens Mjölpåse, så här är det.

4 längder eller 40 småbullar

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
850 g (ca 1,4 liter) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
2 msk kanel
Till pensling: 1 ägg
hackad mandel eller pärlsocker


Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37°C (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål på 3–4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått.
Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Baka ut enligt nedan.

Bullar: Sätt ugnen på 250ºC.
Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-8 minuter.

Klippt längd:
Sätt ugnen på 200ºC. Klipp djupa jack i rullen och lägg en flik åt vänster, nästa till höger osv.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla och grädda längderna mitt i ugnen, ca 20 minuter.
Låt bullar och längder svalna på galler under bakduk.

Creme brûlée

När vi äter på restaurang så synar jag alltid dessertmenyn och hoppas på att dem har creme brulee. Det är min favorit dessert alla gånger. Nu tänkte jag faktiskt försöka mig på att göra det hemma själv. Så efter att ha letat runt lite så hittade jag ett recept som låter bra.

Beräknat för 6 portioner

1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
6 äggulor
1 dl + 2 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 150º.
2. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i även stången och grädde och mjölk. Koka upp. Ta åt sidan, låt stå 5 min.
3. Vispa snabbt ihop äggulor och 1 dl strösocker, de ska bara blandas, vispa inte för länge. Sila mjölken och häll den i äggulorna. Blanda om.
4. Ställ 6 cocotteformar i en långpanna. Häll i smeten. Fyll på med kokande vatten upp till hälften på formarna. Grädda mitt i ugnen tills äggkrämen stannat, ca 40 min. (Jag har gasugn och hade inne mina i 30 minuter bara, och så använde jag lite mindre formar än vad man vanligtvis har tror jag. Jag har dem på bilden, 15 kronor/st kostade dem på Åhlens.)
5. Kyl formarna.
6. Strö 1 tsk socker över varje form och bränn av ytan med en liten gasolbrännare strax före servering.

Det är egentligen oerhört enkelt att göra creme brûlée själv, speciellt om man har en brännare. I annat fall måste man karamellisera sockret under grill i ugnen och det är inte så lätt: krämen blir ofta varm.
Tips: Det går bra att frysa in äggvitorna. De håller sig minst ett halvår i frysen. Eller gör en Pavlovatårta på äggvitorna.


RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen