Flygplatsen i Wien

Sitter nu på flygplatsen i Wien, på Starbucks och har precis druckit en Ice Caramel Latte. Mums! Starbucks kaffe slår ju alla andra kedjor. Även prismässigt. Det är ju inte billigt... men gott. Vårat flyg är försenat 1,5 timma. Men nu ska vi strax gå till gaten. Får väl se om det lyfter i tid.


Morgondagens utsikt

Såhär hoppas jag att min utsikt kommer att se ut runt tre imorgon eftermiddag. Tidigt imorgon bitti sitter jag på landvetter flygplats och väntar på att planet till grekland ska lyfta. Ska se om jag kanske kan få med en rapport därfrån. Hoppas att ni har haft en underbar sommar så här långt!


En riktig chokladkaka

Leila Lindholm har ett recept i en av sina kokböcker på Devil's Food Chocolate Cake. Det är en chokladkaka som verkligen gör skäl för sitt namn. Den är så maffigt chokladig och härlig. Den består av tre lager chokladbottnar och mellan lagren är det en chokladkräm. Den är farligt god. Men den mättade riktigt bra så är man inte mätt från varmrätten så lär du bli det efter denna. Jag tänkte lägga ut receptet här (finns även på tv4.se) men för att det är en favorit (jag har visserligen bara gjort den en gång men den är ändå en favorit) så lägger jag ut den här.


Devil's Food Chocolate Cakimage10e

Ingredienser:
200 g smör
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
3 dl mjölk
5 dl mjöl
1 1/2 dl kakao av god kvalitet
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
200 g mörk choklad

Choklad glasyr:
3 dl vispgrädde
250 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 tsk smör


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
2. Vispa smör och socker och sirap krämigt.
3. Separera äggen och rör ner gulorna i smörkrämen.
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker, ingefära och salt.
5. Vänd försiktigt ner mjölken och mjölblandningen i äggsmeten för hand.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd försiktigt ner den i smeten.
7. Vispa vitorna till ett skum och vänd ner dem i smeten.
8. Fördela smeten över 3 smörade teflonkakformar med löstagbar botten.
9. Baka i mitten av ugnen, cirka 15 minuter.

Choklad glasyr
1. Koka upp grädden och tag av den från värmen.
2. Hacka chokladen och rör ner choklad och smör i grädden.
3. Lägg första kakan upp och ned på ett galler, bred över lite av chokladglasyren och lägg på nästa botten (även denna upp och ned).
4. Upprepa proceduren och täck topplagret med glasyr använd en spatel och bred glasyren runt kanten på kakan så att den täcks.

Tips!
Sätt brödgallret på ett bakplåtspapper vid glasering. Då slipper du kladda ner köksbänken och kan dessutom ta till vara på spilld glasyr. Använd en palett- spade när du glaserar tårtan så blir det mycket enklare att arbeta.



Potatis i massor

Jag älskar skivad potatis i ugnen. Den blir så härligt krämig och knaprig. Ha över salt, peppar, rosmarin och olivolja och blanda runt så att alla skivor får olivolja på sig. In i ugnen på 175-200° i ca 1 timma, tills dem har fått lite färg och är genom stekta. (Du får testa på din ugn det kan ta lite längre tid). Om du vill kan du fredagslyxa till det lite mera. Ha över några skivor lagrad cheddarost de sista tio minuterna. Mums!



Foto: Privat

Kebab på grillen

Till middag igår så blev det grillat, såklart! Vi testade ICAs färdiga Kebabspett. Bara att lägga på grillen och grilla i 6-8 minuter. Blev jätte gott! Ha lite pressad citron över när du ska äta så blir det ännu godare.


Foto: Privat

Sommarlov på landet

Jag sitter och njuter av sista dagen på landet för denna gången. Snart är det dags att bege sig hem för att packa om inför resan till grekland på lördag. Ska bara lata mig i solen några timmar till. Det gled precis förbi världens minsta moln och släppte några droppar så jag fick springa in men två sekunder senare så var solen framme igen. Så nu bär det av ut igen...


Foto: Privat

Den perfekta glöden

Tiden du kan ha din hand över grillgallret hjälper dig att avgöra glödens värme:

1–2 sekunder: Värmen är stark och motsvarar värmen i en vanlig stekpanna. Temperaturen passar för bland annat filébitar, grillspett och laxkotletter.

3–4 sekunder: Värmen är medelstark. Passar för lite större bitar till exempel kycklingbröstfilé, större fiskar och grönsaker.

5–6 sekunder. Värmen är svagare och passar bra till grillning under lång tid. Genom att använda den indirekta värmen i en klotgrill med lock kan man grilla en hel laxsida eller en hel kyckling.


Foto: Privat

Toscatårta

Jag har testat Toscatårt-mixen, från Kungsörnen. Gjorde det igår och den var sååå lätt att göra och riktigt god. Smakar som om man hade gjort den från grunden själv. Om inte godare... Det var två påsar i förpackningen och det enda man gjorde vara att blanda påse ett med vatten (står angivet på förpackningen) och häll i en smord form. Baka i ugnen i 25 minuter, tag ut formen ur ugnen, häll över innehållet i påse två och in i ugnen i 10 minuter till. Färdigt!

Kommentar: Den var ännu godare dagen efter.


Foto: Privat

Pavlova med jordgubbar

I helgen gjorde jag pavlova med jordgubbar. Så gott! Det är en favorit inte bara hos mig utan hos alla som får smaka. Här är en bild innan den åker in i ugnen i en timma och femton minuter.

Klicka på bilden eller texten så kommer du till receptet och en "efter" bild.


Foto: Privat

Xide - Bright - pomegranate rhubarb

Nu har jag provsmakat Xide Bright sittandes ute i den gassande solen. Den är kalorisnål och sockerfri med smak av granatäpplen och rabarber. Den är inte lika sötsliskig som andra färdigblandade drinkar som finns där ute på marknaden. Den släcker törsten i värmen, inte som andra som man bara blir ännu törstigare av. Jag ska nog gå och hämta en till ur kylen...

Foto: Privat

En helg på landet

Vädret här ute på västkusten är inte så bra vi har haft uppehåll hela dagen med lite blå himmel men det glider förbi väldigt gråa moln ibland. Men enligt rykten så skulle det bli sol och 19 grader här ute på öarna imorgon. Skönt det! Lite sol vill jag ha på min semester. Vi var ute en liten tur med båten idag. Lite kyligt men med rätt kläder så var det lugnt.


Foto: Privat

Lätt Toscatårta

Jag köpte med mig en färdig kakmix, från Kungsörnen, till landet denna gången. Finns massor av kakmixer i hyllan på ICA. Varför inte testa när man inte har plats eller möjlighet för storbak direkt så passar en färdig kakmix perfekt. Jag måste säga att jag är lite skeptisk till det. Jag vill egentligen baka från grunden då vet man vad man har i och att det blir gott. Testa ska man inte vara rädd för.


Foto: Privat

Jordgubbssallad

Jag hittade detta receptet i tidningen Buffé (kundtidningen från ICA) för några år sedan och den har blivit en sommarfavorit. Passar till lax (som salladen var matchat med i Buffé) men lika bra till grillat kött. Detta receptet är räknat på 4 personer.

250 g jordgubbar
150 g babyspenat
1/2 rödlök
1 dl svarta kalamataoliver
100 g grekisk fetaost
flingsalt, nymalen svartpeppar
3 msk kallpressad raps- eller olivolja
1 msk hallonbalsamvinäger (eller vanlig balsamvinäger)

Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. Skölj och torka spenaten. Skala och strimla rödlöken fint. Blanda allt i en skål med oliver och smulad fetaost. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm peppar. Vispa ihop rapsolja med hallonbalsamvinäger. Häll över salladen och blanda noggrant. Servera genast.


Ska försöka ta en bild på salladen under semestern... som nu är här. Så ni kanske blir lite mer inspirerade när ni ser hur mumsig den ser ut, med alla härliga färger.

RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen