Kladdkaka x2

Suget blev för stort efter något sött att kladda med. Så jag satte igång med att göra en kladdkaka nu på eftermiddagen. Hade dock ingen liten form att tillgå så jag gjorde den i en mindre plåt. Fick göra dubbel sats bara med det gör ju inte så mycket, dubbelt så mycket kladdkaka. Går ju bra att lägga in i frysen och ta fram när man blir sugen.

Till receptet...


Chilitryffel

Detta vill jag testa!Chilitryffel

ca 25 st

INGREDIENSER
1 dl vispgrädde
2 msk margarin
3/4 dl Dansukker Mörkt Muscovadoråsocker
175 g mörk choklad 70 % kakaohalt
1/2 tsk röd chili
Röd chili till garnering

Bryt eller hacka chokladen i bitar. Koka upp margarin, grädde, muscovadoråsocker och chili. Blanda i chokladbitarna och rör tills det är en jämn smet.

Låt svalna något. Fyll därefter tryffeln i en spritspåse och spritsa ut i formar eller små strutar. Garnera med en liten bit chili. Förvara svalt.


Mintknappar

Detta ska jag testa. Undra om det blir lite after eight över dem. Lite tjockare bara.

INGREDIENSER (ca 50 st)
Mintknappar
1 äggvita
3-4 droppar pepparmintsolja
300g (5 dl) Dansukker Florsocker
100 g mörk choklad

Vispa äggvitan skummig. Tillsätt pepparmintsoljan. Blanda i florsocker tills massan är fast men fortfarande smidig. Vänd upp massan på florsockertäckt bakbord och arbeta den mjuk och slät. Rulla kulor som plattas till. Tryck gärna till med en gaffel så att de blir randiga. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintrundlarna i chokladen. Ställ på galler för att stelna.



Kycklinggryta

Här har ni en lätt och god rätt att göra om ni inte orkar stå och laga seg mat.

Grillad kyckling
Champinjoner (burk eller färska)
Några soltorkade tomater
Grädde
Vitlök
Oregano
Salt & peppar

Plocka kycklingen och under tiden kan du steka champinjonerna i en stekpanna (jag använder en traktörpanna dem är lite djupare, passar perfekt till det mesta man gör. Den kan jag rekomendera.), skiva tomaterna och ha i dem i stekpannan. Häll över grädden och pressa i vitlöken, oreganon, salt och pepparn. Låt koka upp och ha i kycklingen. Färdigt!
Servera med pasta eller ris, funkar lika bra till båda.


Mjukpepparkaka - i muffinsform

Idag hade jag tid och lust att baka mjukpepparkaka. När jag väl hade blandat alla ingredienser och ska hälla upp dem i formen så upptäcker jag att jag har ingen form hemma. Jag hade glömt att jag lämnat den hos en kompis. Fick lite "panik" där eller snarare jag slängde ur mig några Åhhh nej!/skit/Ahhh, men då fick jag chans att använda min kreativa sida. Så fram med muffinsformarna! Muffinsen står just nu i ugnen men än så länge så ser det bra ut iaf. Smaken borde ju bli den samma. Åhh nej jag glömde lingonen... skit! Jaja hoppas dem blir saftiga och goda iaf...

Hade inne dem i 200°, i 20 minuter.


Varma fårostnachos med avokadodipp

Här kommer mera Leila. Blev så sugen när jag såg bilden på recept.nu att jag bara var tvungen att testa. Guacamole var länge sedan.

INGREDIENSER (6 portioner)

1 påse nachochips
1 pkt (180 g) fetaost
1 tsk tacokrydda
3 st avokado
1 msk olivolja
½ st citron
½ st vitlöksklyfta
några droppar tabasco
flingsalt
svartpeppar från kvarn

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll ut chipsen i en eldfastform eller på en ugnsplåt.
3. Smula över fetaost och strö över tacokrydda och gratinera i 10 minuter.
4. Mosa avokado i en skål med gaffel, smaksätt med olivolja, citronsaft, riven vitlök, tabasco, salt och svartpeppar.


Laxpaket med salami

Detta kommer från Leilas Mat har velat pröva det göööör länge men nu äntligen ska det bli av. Ser ju så gott ut när Leila har gjort det. Är egentligen in så förtjust i mozzarella men jag ger det en chans ändå. Vem vet jag kanske blir positivt överraskad. Jag börjar nog med att testa detta ihop med couscous.

Jag fick inte tag på någon lax igår så jag får göra detta receptet någon annan gång. Gjort!

INGREDIENSER (2 portioner)

200 g laxfilé
1 pkt [250 g] mozzarellaost, gärna färsk buffel
1 st askar körsbärstomater
½ kruka basilika
50 g skivad salami
flingsalt
svartpeppar från kvarn

1. Lägg ut fyra stora folieark på bänken, cirka 50x40 cm.
2. Dela laxen i stora bitar, riv mozzarellan i bitar och fördela över arken.
3. Lägg på delade körsbärstomater, basilika och salami, krydda.
4. Vik ihop arken till paket och se noga till att det blir tätt.
5. Grilla paketet på kolgrill eller i ugn 250 grader, cirka 15 min.
6. Servera med nykokt pasta, couscous eller ris.


Griljerad skinka

På en special request här kommer receptet på griljerad skinka! Så här brukar jag göra...

2 äggulor
3 msk senap
+ströbröd

Skär bort det mesta av svålen och lägg den i en långpanna täckt med folie. Blanda äggulorna och senapen. Smeta på blandningen över skinkan och strö över ströbrödet. In med den i ugnen på 225° i 15-20 minuter, tills skinkan fått fin färg.

Vegetarisk paj

Min standard paj. Receptet har jag apat efter syrran min.

INGREDIENSER

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
125 g smör

FYLLNING:
1 kartong Körsbärstomater
1 Röd paprika
Broccoli (fryst)
1 stor burk skivade Champinjoner
Cayennepeppar

2 Ägg
2 dl Mjölk/grädde
Riven ost

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och ställ in i kylen i 40 minuter. Fräsa champinjonerna någon minut i smör, krydda med salt och cayennepeppar. Medans champinjonerna steker så skär jag till paprikan i tärningar och delar tomaterna i halvor. Vispa ihop ägg och mjölk (eller grädde om du vill ha den lite krämigare), svartpeppar och rör i osten. Tänk på att 1 ägg = 1 dl vätska. Klä pajformen med degen, gärna så att det når strax över kanten på formen(degen krymper gärna lite i ugnen). In i ugnen i 10 minuter. Tag ut ur ugnen och fördela champinjonerna, paprikan, tomathalvorna och broccolin i formen (Spara några av tomat halvorna). Häll över ost- blandningen. Spara några av tomat halvorna och lägg dem överst. Grädda i ugn ca 40 min. Servera med sallad.


Råkade spilla lite när jag ställde in den i ugnen. Kul att göra rent den sen.


Mjuk pepparkaka

Jag är sugen på att baka mera. Vad passar inte bättre nu när det är pepparkakornas tid av året än mjuk pepparkaka då.

150 g smör eller margarin
3 ägg
3 ½ dl socker
2 ¼ dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Santa Marias pepparkakskryddor
(2 msk lingonsylt)

Smält matfettet och låt svalna. Rör ägg och socker poröst. Tillsätt gräddfil och matfett. Rör ner mjölet, bakpulvret och kryddorna. Häll smeten i en smord och bröad form 2 l. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200° i 50-60 min eller tills kakan känns torr. (jag har gasugn och hade den inställd på 200° för mig blev kakan klar efter ca 45 min)

Mockarutor (eller även kallat kärleksmums)

Då har vi bakat igen. Denna gången blev det Mockarutor, som jag är uppvuxen med att kalla dem. För mig är det bara på café som man kallar dem för kärleksmums. Använde espresso istället för vanligt kaffe hade inget annat hemma så varför inte testa. Blev gott men lite starkare. Men jag gillar nog orginalet bättre. Här har du mitt recept iaf.

INGREDIENSER (12 STORA BITAR)

2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4½ dl mjöl
2-3 tsk bakpulver
150 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

GLACYR:
1½ dl florsocker
4 msk smält smör
4 msk kallt kaffe
1 msk kakao

lite kokos att strö över

Blanda ihop ingredienserna till smeten och häll i en panna och ställ in i ugnen (200° i ca 15 min). Blanda ihop ingredienserna till glasyren under tiden. Tag ut pannan ur ugnen och låt svalna. Häll på glasyren och låt den stelna. Skär upp den i bitar och den är klar att ätas upp!


Kanelbullar: december 2008

4 längder eller 40 småbullar

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
850 g (ca 1,4 liter) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör eller margarin
socker (ca1 dl)
kanel (ca 2 msk)
Till pensling: 2 ägg (blir lite över men med ett ägg blir det för lite)
pärlsocker


Smält matfettet i en kastrull, tillsätt kardemumman. Tillsätt mjölken och värm den till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3–4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker och salt. Tillsätt mjölet, men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 3 delar. (Jag gjorde fyra delar idag men det blir alldeles för lite deg per bit tycker jag. Jag vill ha stora bullar.) Kavla ut varje del till en rektangulär form. Efter att ha sett Leila bakar och receptet från Kungsörnen så ska man röra ihop ingredienserna till fyllningen (socker/kanel/smör) och sedan bre på det. För annars torkar det ut bullarna tydligen. Jag testade det idag men neee jag tycker det smakar godare på andra sättet. Så ta och bred ett lager med smör först. Strö över rikligt med kanel och socker. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 2–3 cm breda skivor och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-8 minuter.


Rotfrukter i ugn

Idag blev det rotfrukter i ugnen till middag. Morötter, potatis och röd lök. Till det hel kyckling. Man brukar säga att kycklingen ska vara inne i ugnen 1 timma per kilo eller tills innertemperaturen nått 80 grader, i 175 grader. Sätt in rotfrukterna och kycklingen samtidigt. Det blir lagom att ta ut rotfrukterna när kyckligen är klar. Kom ihåg att röra runt bland rotfrukterna då och då så att dem inte bränner fast i pannan.


Foto: Privat

Mumsiga pannkakor till frukost

Hade inget bröd hemma idag så då får man ju hitta på något annat. Jag hade alla ingredienser till Amerikanska Pannkakor så då fick det blev det. Drömde faktiskt om att jag skulle göra pannkakor till frukost igår innan jag somnade in.


RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen