Hamburgare är bäst hemma

Vi älskar att göra hamburgare här hemma. Det är lätt, gott och kul att bjuda folk på. Jag har spanat in Hamburgerpressen från sagaform ett bra tag nu. Jag tror att det kan vara lite lättare att få till den perfekta burgaren. Jag kan tycka att mina blir lite små. Har inte sååå stora händer så att jag kan få till dem riktigt stora. Pressen är av non-stick behandlat stål, så den är lätt att göra ren också. Någon som har provat den?

Bild från Sagaform

Jag älskar cider

Herrljunga cider är så fruktansvärt god. Jag glömmer av det, men så ibland så köper man en flaska. Med massa is i så är det törstsläckande och väldigt gott. Lagom sött.


Laxpasta

Vardagspasta som vi gör rätt ofta, i perioder. Jag har fått recept från mamma. Den är superlätt och väldigt god. Var försiktig så att du inte har i för mycket vitlök bara (om du nu inte älskar det och inte bryr dig om hur du luktar efteråt).

2 portioner (kanske 3 beror på hur mycket sås du gillar att ha på tallriken)

2,5 dl Creme fraiche
100 g Rökt lax
1 Vitlöksklyfta
Pasta (jag använder tagliatelle)

Skiva laxen och blanda den med creme fraichen, pressad vitlök och lite peppar. (Jag har ibland i lite salt också men det beror på hur salt den rökta laxen är. Det varierar ganska mycket från gång till gång, men smaka av så känner du.) Servera såsen kall med den nykokta pastan. Klart!


Köttfärssås och spagetti

Alla har väl sin variant på köttfärssås. Men här är min så som jag gjorde den idag iaf. Till det hade jag självklart min bönsallad IGEN.

Smör (att steka i)
1 Gul lök
1 burk Champinjoner skivade
Köttfärs
1 förp Krossade tomater
1 msk Lantbuljong (från Renée Voltaire, helt utan tillsatser)
1 Vitlöksklyfta
Oregano
Salt
Peppar
skvätt soya
Tabasco, några droppar bara


Lördagsmiddag - del 3

Till efterrätt blev det chokladfondue med jordgubbar att doppa, hade fler frukter men jag orkade inte skiva upp allt. Chokladfonduen köpte jag på ICA. Färdiga i formar som du bara stoppar in i mikron en stund eller i vattenbad i ca 10 min. Sen är det bara att ta av locket och ställa fram. Håller värmen i ca 45 min. Perfekt när man har lite fler över och sitter och snackar och äter lite långsammare.


Lördagsmiddag - del 2

Sen blev det fläskfilé, med potatiskroketter (hade tänkt att göra potatis i ugnen men jag insåg att jag skulle svimma av hunger innan den var färdig så det fick bli något snabbare), sås gjord på creme fraiche och rödlök (passar till allt grillat kött), och självklart min nya favorit bönsalladen.


Lördagsmiddag - del 1

Jag var så hungrig igår ville ha allt när vi var och handlade. Fick behärska mig. Vi kom iaf hem med ingredienser och tillbehör för en trerätters (plus lite till). Vi började med lite ost och kex, med tillbehör. Cantadou 4 sorter peppar kan jag äta hur mycket av som helst. Finns ingen hejd.


Basilikasås

God på pasta, kokt potatis, på sallad, som grillsås eller sås till fisk!

1 kruka basilika
3 st vitlöksklyftor
1 dl vit balsamvinäger
3.5 dl olivolja (cirka)
Salt och peppar


Lägg alla ingredienser till basilikasåsen i en mixer. Mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Grönsakspaket och rödvinssmör

Servera till Grillad entrecôte.

Till 4 personer

Potatis och purjolöksknyte:

6 stora potatisar
1 purjolök
3 msk smör
salt och peppar

Grönsaksknyte:
morötter
sockerärtor
champinjoner
rödlök
chili
smör
salt och peppar

Rödvinsmör:

500 gr rumstempererat smör
4 rödlökar
50 cl rött vin
salt
svartpeppar


Potatis och purjolöksknyte: Skala potatisen samt skölj purjolöken. Skär sedan båda i 1 cm tjocka skivor. Riv loss ca: 30 cm folie papper och lägg en hög av dom skurna grönsakerna samt smöret i och knyt om. Linda ytterligare 2 lager folie runt. Tillagas sedan över den glödande kolbäddden i ca: 20 minuter.

Grönsaksknyte: Skär upp allt utom chilin i tre / fyra cm stora bitar. Finhacka chilin och blanda med dom övriga grönsakerna. Riv loss ca 30 cm folie papper och lägg en hög av dom skurna grönsakerna samt smöret i och knyt om. Linda ytterligare 2 lager folie runt. Tillagas sedan över den glödande kolbäddden i ca: 20 minuter

Rödvinsmör: Hacka rödlöken fint. Sautera sedan i en kastrull utan att ta färg. Efter fem minuter häll i hälften av vinet och rör om. Späd sedan efter med mer vin efterhand som det kokar bort. När allt vin är bortkokat och löken torr, låt den svalna innan den blandas med smöret. Smaka av med salt och peppar.

SaraLee hjälpte oss med pizzan

Har ni inte testat pizzakitet från SaraLee så kan jag rekomendera er att göra det. (du hittar den i kyldisken i din butik) Är ju inte preics som hembakad pizzadeg men om man vill äta pizza hemma och inte vänta för länge så är den perfekt. Det ingår deg och tomatsås i kitet. Jag brukar krydda till tomatsåsen lite extra med tabasco. Tycker det blir gott. Jag har inte i så mycket men några droppar. Du kan krydda den med vad du vill. Sen är det bara att toppa den med precis det DU vill ha.
Här hade vi på champinjoner, parmaskinka och sist lite ruccola. (och ost såklart!)


Våfflor på minuten

Måste bara passa på att rekomendera dessa färdiga våfflor från som du kan hitta i frysdisken. Allt du behöver göra är att stoppa ner dem i brödrosten. Dem smakar faktiskt som riktiga våfflor. Jag är imponerad!


Fajitas till middag

Idag blev det Fajitas till middag. Fort och lätt! Till det lite avocado, tomat, sallad, creme fraiche och salsa. Man ska inte bara äta tacos på helgerna. Funkar utmärkt på en vardag och lätt att ta med som matlåda dagen efter.


Athensk kyckling

Detta har jag gjort många gånger och det är lika lätt och gott varje gång. Det gäller bara att ha en wok eller stor stekpanna. En lätt men mättande rätt.

Räcker till 4 portioner

4 kycklingfiléer, ca 500 g
1 gul lök
2 paprikor i olika färger
1 bit gurka, ca 20 cm
1 1/2 msk olivolja
1 tsk smör
1 tsk timjan
1/2 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g fetaost
ca 12 svarta oliver

Skär kycklingfiléerna i smala strimlor. Skala och skiva löken. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skölj och tärna gurkan. Hetta upp olja och smör i en wok eller stor stekpanna tills smöret är brunt. Woka kycklingen i omgångar ca 2 minuter under omrörning eller tills kycklingen fått färg. Tillsätt lök, paprika och gurka och woka ytterligare 3–5 minuter. Krydda med örter, salt och peppar. Skär osten i bitar och blanda i woken tillsammans med oliverna. Servera woken med lantbröd eller pitabröd och citronklyftor att pressa över.

Våran varje dag pasta

Detta är våran enkla pasta som vi brukar göra när vi är trötta efter jobbet och vill ha mat fort. Vi gör nog lite olika varianter men detta är receptet som vi utgår från. Till den brukar det bli en bönsallad. Har man inget kött till så mättar det lite mer med bönor till.


Jordgubbssallad

Riktigt god somrig sallad. Denna ska jag göra i helgen. Perfekt nu när jordgubbarna är mumsiga.

4 Portioner

250 g jordgubbar
150 g babyspenat
1/2 rödlök
1 dl svarta kalamataoliver
100 g grekisk fetaost
flingsalt, nymalen svartpeppar
3 msk kallpressad raps- eller olivolja
1 msk hallonbalsamvinäger (eller vanlig balsamvinäger)

Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. Skölj och torka spenaten. Skala och strimla rödlöken fint. Blanda allt i en skål med oliver och smulad fetaost. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm peppar. Vispa ihop rapsolja med hallonbalsamvinäger. Häll över salladen och blanda noggrant. Servera genast till t ex lax, gärna med en bit bröd.

Här kommer bilden!

RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen