Skrabbelucker kallar jag dem för

Tidsåtgången för att göra dessa är minimal. Det tar max 20 min.
Blir ca 8 stycken

1 ägg
¾ kkp socker (1,125 dl)
3 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ kkp mjölk (1 dl) (jag brukar ha i lite mer mjölk faktiskt, knappt 1,5 dl)

Gräddas i stekpanna. Vänds nystekta i socker. (storlek ungefär som Amerikanska pannkakor)

De smakar som en blandning mellan pannkakor och sockerkaka. Eller som stekt sockerkaka. Det är jätte gott iaf. Testa så får du se! Jag funderar på att göra skrabbelucker ikväll. Mmmm...

Uppdatering: Det blev det också.. suget blev för stort.


Surdegsbröd

Har testat nu. Jag misslyckades fatalt! Tror att min surdeg stod för kallt. Hände inte så mycket med den så det blev bara en modelleraklump. Kanske kommer prova igen men det dröjer nog. (30/ nov 2008)

Detta receptet kommer från en bagare som har jobbat på Le Pain Francais, så det måste ju vara ett gott bröd. För dem har ju sååååå goda bröd där! Mmmm... testa ska jag iaf göra.

(blir 1 bröd)

Dag 1:
1 dl (60 gr) vetemjöl special
4 matskedar vatten


1. Blanda samtliga ingredienser.
2. Låt surdegen jäsa i rums­temperatur, 20–25 grader i 8–12 timmar.

Dag 2:
Blanda i en hushållsassistent på låg växel i 3 minuter:

 

3 dl vatten
9 dl (550 gr) vetemjöl special
2,5 dl (150 gr) surdeg från dag 1 (du kan även köpa surdeg hos din bagare)


1. Låt stå i 20–30 minuter.
2. Tillsätt 10 gram salt. Blanda på låg växel i 3 minuter sen kan du öka hastigheten i 5 minuter tills degen blir slät.
3. Plasta in degen. Låt den jäsa ca 1 timme, vik ihop den, fortsätt jäsningen i 2 timmar till.
4. Efter det kan du bulla upp degen. Den mår bra att jäsa i en brödkorg, eller under duk ytterligare ett par timmar.
5. Vänd slutligen brödet på en plåt.
6. Värm ugnen till 250 grader.
7. Snitta brödet med en vass kniv eller rakblad.
8. Spraya vatten efter att du satt brödet i ugnen.
9. Surdegsbröd skall bakas 45–60 minuter. Sänk till 200 grader efter 30 minuter.


Broccolisoppa

Håller på att måla om här hemma så köket är belamrat med grejer, lite svårt att laga något då. Men hade jag kommit åt köket så hade gjort en soppa idag. Denna hade ståt högt upp på listan. Har gjort den några gånger men nu var det ett tag sedan. När det är den här kylan ute så passar det ju perfekt med soppa.

4 port

500 g frysta broccolibuketter
1 gul lök
1/2 msk smör
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl Creme Fraiche
Räkor

Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp. Lägg i den frysta broccolin och låt den koka ca 5 min. Mixa broccolin och tillsätt såsen. Låt soppan koka upp. Lägg räkorna i botten på soppskålen vi servering. Mums!


Läfsor, läfsor, läfsor...

Detta är så mycket minnen för mig. Jag kommer hem efter skolan och det luktar nybakat i trappuppgången då visste man att mamma var i farten. In springer man genom dörren och kastar av sig ryggsäcken och jackan och rusar in i köket där mamma håller på för fullt med att lassa in nya plåtar i ugnen ta ut plåtar ur ugnen. Hela köksbordet är fyllt med bröd som är färdiga och bröd som ligger på jäsning och väntar på att skyfflas in. Självklart så fick man en nybakad bit med lite smör på och lov att sätta sig på en av stolarna i hörnet så att man inte var ivägen. Sen satt man där mumsade i sig läffsor och bara tittade på mamma och hur hon höll på, in och ut med plåtar...

ca 8 stycken

1 liter mjölk
175-200 g margarin
1 kg rågsikt (18,2 dl)
1 kg vetemjöl (knappt 6 dl)
1 msk salt
100 jäst
2 dl sirap
1 msk anis
1 msk fänkål


Ljumma mjölk och fett. Rör ut jäst och sirap i degspadet (mjölken och fettet) Tillsätt resten och arbeta ihop degen. Lät jäsa cirka en timma till dubbel storlek. Ta upp på bakbordet arbeta degen med mer mjöl om så behövs. Baka ut med naggad kavel till runda platta bröd i ca 30 cm i diameter. (mamma använde vanlig kavel och naggade läfsorna med gaffel istället) Lägg bröden på smord plåt/bakplåtspapper. Grädda 5- 10 min, 200-225° (210°) Pensla de gräddade bröden med sirap blandat med vatten direkt efter att du tagit ut dem ur ugnen. Sen är det bara att njuta av dina nybakade läfsor...

Hel kyckling i ugn (Honung, citron...)

Igår köpte vi en hel kyckling som fick åka in i ugnen. Till det gjorde jag Krämig risotto med citron. Passade väldigt bra ihop faktiskt. Känns som att Risotto passar väldigt bra till hel kyckling.

1 hel kyckling (ca 1200 g)
1 citron
Lite honung
Salt & peppar
1-2 tsk Timjan

Värm ugnen till 175°. Lägg kycklingen i en långpnna. Dela citronen och gnid in kycklingen men halvorna och pressa över lite extra citron. Ringla eller kleta över lite honung på kycklingen. Salta, peppra och ha över lite timjan som du krossar i handflatan. In med långpannan i ugnen. Man brukar säga att den ska vara inne 1 timma per kg. Jag hade inne min i 1 timma och 11 minuter ungefär.

 

Laxrullar med Cantadou Pepparrot

Detta minns jag att jag gjorde hemma hos min moster när jag var liten. Jag fick hjälpa till i köket och ordna middagen. Jag har aldrig provat det själv sedan dess. Jag minns iaf att det var jätte gott då. Dags att prova det igen nu då 15 år senare... kanske till helgen som förrätt.

4 pers.

8 skivor rökt lax
125 g Cantadou pepparrot
Mjölk
Frissésallad
Citron
Dill

Lägg ut alla laxskivorna lite omlott på plastfilm. Rör ut Cantadou pepparrot i lite mjölk för att få en smidigare konsistens. Bred ut Cantadou pepparrot så att det täcker alla laxskivorna. Rulla ihop laxskivorna till en lång rulle med hjälp av plastfilmen. Lägg in rullen i kylen en stund så att den blir mer lättarbetad. Skär sedan upp den i lagom stora skivor.
Servera på en bädd av frissésallad och garnera med citronskivor och dill.

Hallon och kardemummamuffins med smulor

Idag blev det Hallon och kardemummamuffins, hade dock inte så mycket hallon hemma så det blev inte så många i varje men gott blev det. Lite åt Espresso House hållet. Ska försöka hitta större formar så att dem kan bli större.

Förbättringar till nästa gång:
Mer hallon, mer kardemumma (och några större bitar), smulorna ska vara mer smuliga och inte så knäckiga som dem blev (hmm.. undra om det betyder mindre socker eller att jag ska använda florsocker istället för vanligt strösocker eller mindre smör. Testa mindre smör, hade nog lite mer smör än vad jag skulle. Ska vara mer smulig innan man kletar på, nu var den rätt "smetig".)

Jag hade även 225° på ugnen och hade inne muffinsen i 17 minuter. (gasugn)


Hemmagjorda köttbullar

Varför gör man inte hemmagjorda köttbullar oftare, det är ju inte så svårt eller tar lång tid heller.

INGREDIENSER


Köttfärs
1 Gul lök
1 Ägg
Ströbröd
Mjölk
Curry
Vitpeppar
Salt

Blanda ströbröd och mjölk med varandra och låt stå en stund så att ströbrödet suger upp mjölken lite. Blanda köttfärs, riven gul lök, ägg och ströbrödsblandningen(ströbrödet gör köttbullarna lite saftigare), krydda med lite curry, salta och peppra och smaka av. Forma till små bollar och stek. När du ska rulla köttbullarna så är ett tips att ta kallt vatten på händerna så klibbar inte köttfärsen.


SÅS:
Vatten så att de täcker köttbullarna i en stor kastrull. Låt koka några minuter. Ta upp köttbullarna och lägg åt sidan. Blanda i redning (lite mjöl och mjölk ihop blandat) och ha i soja och salt och peppar. Lägg tillbaka köttbullarna. Färdigt!


RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen