Rivierakyckling med gröna och svarta oliver

Jag fastnade för detta receptet som var med i senaste Buffé. Lät väldigt gott. Så det ska provas!

Portioner: 6

2 kg kycklingklubbor (eller kycklinglår)
1 1/2 dl hackad färsk timjan (ca 1 kruka)
1 kruka basilika
2 paket körsbärstomater (à 250 g)
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
375 ml vitt vin (eller matlagningsvin)
2 hönsbuljongtärningar
1 dl vatten
2 lagerblad
2 burkar blandade gröna och svarta oliver med kärnor (á 215 g)
1 grön eller gul zucchini
olivolja
salt
grovmalen svartpeppar
Parmesan

Skär bort kycklingskinnet där det är som tjockast. Släng det. Lägg kycklingen i en bunke. Häll över 1 msk olivolja, 1 msk timjan (spara resten) och 10 basilikablad. Vänd runt och låt marinera medan resten förbereds.
Skär körsbärstomaterna i halvor. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Skala löken och skär i klyftor.
Hetta upp 3 msk olivolja i en stor kastrull (eller stek i stekpanna och lägg efter hand över i en kastrull). Bryn kycklingdelarna på båda sidor tills de får färg. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med utan att ta löken tar färg.
Tillsätt vin, buljongtärningar, vatten, hälften av tomaterna, timjan, lagerblad, oliver och 2 hela basilikastjälkar. Låt koka i 15–20 minuter eller tills kycklingen är färdig.
Hyvla zucchinin fint med en osthyvel. Lägg ner zucchini och resten av tomaterna när ca 3 minuter av koktiden återstår. Smaka av med 2 krm peppar och ev salt. Strö över basilikan och servera grytan med nykokt pasta och hyvlad parmesan.

Uppdatering: Den funkade utmärkt till lunch dagen efter. Men idag blev det couscous till. Måste nog säga att det till och med var godare med couscous. Suger åt sig såsen lite bättre.




(Het)Tomatsoppa

4 portioner, tillagningstid 10-15 minuter

1-2 gula lökar
1 msk margarin eller smör
1 msk vetemjöl
1 burk passerade tomater (ca 400 g)
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning eller grönsaksbuljongtärning
1 tsk basilika
salt
peppar
tomatpuré

(Jag kommer att spice upp min soppa med lite tabasco eller chili.)

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i fettet i en kastrull. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt tomaterna, vattnet, buljongtärningen och smulad basilika. Koka under lock ca 5 min. Smaka av med lite salt, nymalen svartpeppar och tomatpuré. Blanda eventuellt i grädden eller servera en klick crème fraiche i varje tallrik.

Rotfrukter i ugnen

Rotfrukter i ugn är helt underbart gott. Det är en höstfavorit här hemma. Lätt att förbereda om du ska ha gäster men vill slippa stå i köket när dem har kommit. Här är lite tips på vad du kan ha i:

rödbeta
morot
kålrot
palsternacka
gulbeta
sockerbeta
rotselleri
potatis
sötpotatis
Du kan även testa att lägga på blomkål och broccoli om du gillar det.

Jag brukar lägga på rödlök och paprika när det är cirka 10 minuter kvar.

Sätt ugnen på 225°. Tvätta, skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg i en het, oljad ugnsplåt eller på bakplåtspapper. Strö över havssalt, rosmarin och timjan samt olivolja. Rosta mitt i ugnen cirka 30 minuter.

Piroger (degen)

Tänkte bara lägga upp receptet på degen till Piroger. Efter önskemål.
Räcker till cirka 10 stycken.

25 g jäst
50 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
2 äggulor
7-8 dl mjöl

Blanda ihop. Låt jäsa cirka 30 minuter. Kavla ut och stansa ut runda ringar med hjälp av en skål (ca 15 cm i diameter). Lägg på fyllningen på ena halvan. Fukta kanterna innan du viker över och tryck till längs kanten. Pensla ovansidan med vispat ägg. In i ugnen på 250°, ca 16 minuter.

Mina kompisar Ben & Jerry

Jag sitter nu och mumsar på två nya smaker (för mig) från Ben & Jerry, Phish Food(chokladglass med marsmallows och chokladfiskar) och Vanilla Toffe Crunch (vaniljglass med chokladöverdragen knäck... den är dessutom rättvisemärkt. Det gör den ju ännu godare). Har inte bestämt mig än vilken som är godast... får återkomma där.


220 minuter med Leila

Nu har DVDn med Leila Lindholm släppts. Du kommer väl ihåg alla godheter som hon bakade i TV (Allt från kokostoppar, chocolate chip brownies och syltkakor till mer ordentliga bak som rågkakor och äkta franska baguetter). Om du inte kommer ihåg så... här har du DVDn.


Färskpasta och lufttorkad skinka

I torsdags var det mat som gick fort och lätt på priolistan. Så det blev färsk pasta och parmaskinka med lite färska tomater, spenat, lite rödlök och lite olivolja och flingsalt över. ICA har en ny pasta serie. Väldigt god! Finns i tre olika sorter. Vi valde soltorkade tomater och mozzarella.


Ugnspannakaka

Idag blir det ugnspannkaka till middag. Bara för att jag inte orkar göra något det minsta avancerat. Jag orkar inte ens stå och steka pannkakor... så då blir det den lättare varianten där du bara ställer in den i ugnen. Har receptet hemma så jag lägger upp det senare i eftermiddag.

3 ägg
1 stk salt
1 msk socker
7 dl mjölk
3 dl mjöl

Stoppa in i ugnen i 225-250°, 20-30 min beroende på hur stor form du använder.

(jag hade alldeles för stor form när jag gjorde denna. Så den blev lite tunn...)

Recept på Hallon & Kardemummamuffinsen från Espresso House önskas?

Världens godaste muffins har dem på Espresso House. Deras Hallon & Kardemummamuffins är helt underbara. Men smakar det så kostar det... 26 kronor för en muffins, men det är den värd. Jag måste försöka mig på dem hemma. Jag får köpa med mig en hem och försöka lista ut receptet. Saftiga och mumsiga med frasig yta... mmm...


Foto: Har jag lånat/snott från Amy

Litet bullbak

Jag hade tänkt att baka kanelbullar idag, hade inhandlat alla ingredienser men lusten och tiden rann ifrån mig. Så här sitter jag med Findus kanelbullar istället. Men jag klagar inte, jag tycker dem nästan är lika goda som hemmagjorda.


Rå fisk gott på tredje försöket

Jag älskar sushi. Nu för tiden. Jag var en av dom som aldrig kunde tänka sig att äta sushi, aldrig. Första gången jag testade det så uuhhäää vad äckligt, andra gången jag testade så tyckte jag att det var sådär, (inte lika illa som första gången) tredje gången så tyckte jag det var helt okej. En vecka efter det så hade jag fått cravings efter sushi. Sedan dess är det kört. Jag älskar sushi och kan äta hur många bitar som helst. Så ge det några chanser om du inte gillar det. Det är mitt tips.


Godis - Rocky Road

Detta receptet testade jag i vintras, ett recept från Leila Lindholm som fått det från Martha Stewart (...skulle jag tro. Det var där jag hittade det först). Detta skulle kunna bli för sockerläbbigt men det blev riktigt mumsigt. Helt klart värt att prova i vinter igen.
























600 g mörk kvalitetschoklad 70 %

2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter


Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i kuber.



Äppelmuffins med havretopping

Detta låter mums tycker jag! Nu är det ju den tiden på året då vi bakar mer än någonsin med våra kära äpplen. Alla dessa äppelpajer med mera.

14 portioner | Stora formar, 6 st/plåt

200 g smör
3 dl socker
3 ägg
1 dl vatten
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 äpplen i tunna klyftor
Socker
Kanel

Topping:
75 g smör
3/4 dl strösocker
2 dl havregryn

Topping: Smält smör, blanda i socker och havregryn.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda ner vattnet och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll muffinsformar till hälften med smet. Doppa äppelklyftorna i kanel blandat med lite socker. Stick ned ett par klyftor i varje form. Strö på toppingen. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 min.

Snygg hjälpreda i köket

Jag har hittat en maskin som skulle passa bra i mitt kök. En som verkar kunna göra ALLT, Philips HR7775. Den knådar deg, vispar, pressar, skivar, mixar, blandar, hackar, mosar, krossar m.m. Snygg är den också. Det jobbiga är att jag redan har några maskiner som gör några av momenten som denna gör. Så det blir ju dubbelt av dem... ska jag göra mig av med de andra maskinerna nu då eller ha dubbelt? Jag vill bara ha en som jag kan mixa och kanske göra lite snabba röror, krämer, pasta och skiva grönsaker med.


I höst ska det mysas

Nu känns det i luften som att hösten är lite på intågande. Imorse var det kallt, termometern visade 7 grader när jag gick hemifrån och igår var det 15 grader. Det var så kyligt att jag funderar på att ta fram höstjackan ur garderoben tills i morgon. Jag tycker det ska bli skönt med hösten faktiskt. Det är nu man med rätta kan njuta av att baka i mängder och laga mumsiga middagar inne i värmen med vännerna.


Favorit i repris

Då var man på Egg & Milk i helgen igen. Vaknade tidigt i söndags och begav oss direkt från sängen till egg & milk. Här ser ni min favorit och nästan standard frukost. Mätta och belåtna lämnade vi cafét och begav oss hem för att slappa lite innan vi åkte till IKEA för att inhandla lite prylar till jobb och hem.


Foto: Privat

Pastarecept

4 portioner

8 ½ dl specialvetemjöl
4 ½ dl vetemjöl
5 stora ägg
mjöl att pudra med


Göra pasta med elvisp
Använd degkrokarna på elvispen. Tillsätt mjölet til äggen/äggulorna och blanda på medelhastighet i ungefär 3 minuter eller tills degen blivit tät. Ta upp den ur degbunken och knåda den för hand i en minut eller tills den blor slät, mjuk och smidig. Slå in den i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 1 timme.

Kavla ut pastan
Jag har ju ingen pastamaskin så det blir kavel för mig. Ta ut degen ur kylskåpet och dela den i två delar. Slå in den ena degbiten i plastfolien igen och platta till den andra med handflatan. Mjöla lätt på en ren arbetsyta och börja kavla degen med en kavel. Kavla alltid från dig, mjöl och vänd degen 90°. Fortsätt på det här viset tills du har ett mycket tunt pasta ark - ungefär 1-2 mm tjockt, beroende på vilken sorts pasta du vill göra. Det är bra att ha en lång ganska tung kavel. När man kavlar ut degen kan man försöka forma den till en fyrkant, men det är inte viktigt.

Grymt snabb pepparkaka

Efter att ha testat Kungsörnens Toscatårtan med väldigt bra resultat så blev jag sugen på att testa en till. Så efter att ha synat mixhyllan på ICA så bestämde jag mig för att köpa med mig ICAs pepparkaksmix hem. Nu ska jag bara vänta på det oväntade besöket.


Foto: Privat

Stek för nybörjaren i köket

Scan har lanserat fyra nya produkter för oss som inte alltid har tid eller för dig som anser att du är lite av en nybörjare i köket och tycker att en göra en stek är att ta sig vatten över huvudet då. Fyra olika stekar, färdigkryddade och ihop matchade med såser, såserna är bara att värma på. Välj mellan Rostbiff, Herrgårdsstek, Lammstek eller kotlettstek.



Foto: Scan

Näsan långt ner i glassförpackningen

Andra sitter och mumsar på Ben & Jerry glass men jag sitter här med min ½ liters Lejonet & björnen burk och en stor sked. (så jag bara kan sleva direkt ur förpackningen) Jag har haft samma smakfavoriter sedan jag var liten. Polka och romrussin. Finns inget godare!


Kycklingspett med fetaostpotatis

Det här receptet hittade jag för några år sedan. Jag älskar fetaost. (vilket ni snart kommer att märka) Så fetaostpotatisen tyckte jag var jätte god. På grillen blev potatisen inte så krispig när jag testade första gången. Har gjort dem i ugnen sedan dess men jag ska nog testa att göra dem på grillen igen.


Receptet är räknat på 4 portioner.

450 g Kronfågel kryddad innerfile i grilltråg eller
Kycklingfiléer skivade på längden som träs upp på grillspett. (kryddad/marinerad som du vill)

Fetaostpotatis:
800 g Pommes Chateau
ca 25 g smör
1 dl hackade blandade örter (ex. gräslök, persilja, rosmarin och timjan)
100 g Fetaost
salt och peppar
grillfolie

Fördela klyftpotatisen på fyra folieark. Strö örter och fetaost över potatisen. Klicka på smör och salta och pepra, vik ihop till fyrapaket. Lägg på galler i grillen, ca 20 min.

Är det kasst väder ute kan du tillaga kycklingen på mittgallret i ugnen 200, 15-20 min. Potatisen tillagas i en ugnssäker form i ugnen, 200 ca 25 minuter.


Egg & milk

Här har ni en av mina absoluta favoriter i stan. Här på Egg & milk har jag och älsklingen suttit många TIDIGA morgnar och sakta vaknat till liv. I sann amerikansk 50-talsanda kan du avnjuta underbara pannkakor med lönnsirap, mumsiga bagels(välj mellan över 10 olika bagelsorter) och färskpressad juice. Självklart har jag mina favoriter som jag oftast väljer, det är en ost/skinkbagel och pannkakor med lönnsirap. Det är ett populärt ställe och det märks när klockan närmar sig 10. Vill du ha plats så får du vara i god tid eller vara beredd på att få vänta. Men det är värt det!




RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen