Kanske inte riktigt baguetter

Hjälp vad kletig degen blev. Var ju helt omöjligt att få till det. Det rann ju bara ut som en smet. Så jag la/hällde över degen i en form istället. Men det funkade lika bra. Det blev gott ändå. Men jag vet inte, den kanske ska vara så kletig... fast det var ju stört omöjligt att knåda/röra eller få den att hålla en form. Allt bara kleta sig fast på fingrarna. Kanske får testa igen men kanske ha i lite mer mjöl.

Så här blev resultatet iaf...


Chokladkaka (med riktigt mumsig smet)

Här har du en riktigt mumsig CHOKLADkaka. Den var väldigt omtyckt. Nu kan jag ju säga att det är slut med kladdkakor utan riktig choklad i. Inte svårt var det heller, så nu har jag ingen ursäkt längre.

Receptet är för 6-8 personer/en rundform.

125 gram smör
200 gram mörk blockchoklad
2 dl socker
4 ägg
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Smörj en kakform, 24-26 centimeter, med löstagbar kant. Vispa ägg och socker luftigt och rör sedan ner mjölet. Smält smöret och rör ner 150 gram av chokladen. Blanda ner choklad- och smörblandningen i smeten och slå i formen. Grädda i 175 grader cirka 35 minuter. Täck kakan om den får för mycket färg. Låt resten av chokladen smälta på den varma kakan och bred ut till ett jämnt täcke. Ställ svalt och låt gärna kakan vila över natten innan den serveras.


Världens godaste kyckling...

...vi får väl se. Ikväll testar jag ett nytt recept med hel kyckling. Tycker det är så gott med hel kyckling men framför allt så är det väldigt lätt att göra. Hittade detta recept på en sida för läääänge sedan men jag kommer inte ihåg var... 

Krydda kycklingen med salt, peppar, curry, oregano, pressad vitlök, pressad citron (lägg citronklyftor i formen och inuti kycklingen också), häll lite smör eller olivolja över kycklingen och dessutom vitt vin (ganska mycket vin).

Då du grillar kycklingen rinner fettet från skinnet av ner i ugnsformen där vinet och de överflödiga kryddorna hamnat. Gott att göra sås av sedan. Kycklingen grillas i ugnen på ca 200 grader i 1,5 timme. Servera med ugnsbakad potatis eller ris, baguett och såsen.


Testat!
Det luktade curry i tre dagar efter att jag gjorde den här rätten. Hehe... iaf. Resultatet blev helt okej. Jag måste bara lära mig att krydda mycket mer än vad jag gör. Jag är för mesig med kryddorna. Så mitt tips är att krydda på mycket mer än vad du tror. Smakar inget annars.


Rosmarinbiff

Stekte upp en biff i veckan hade i lite hackad rosmarin. Varför gör man inte biffar oftare? Super lätt att göra. Bara att blanda med ett ägg, salt, peppar och sedan vad du vill att den ska smaka mer av... Passar ju med det mesta också.



Jag vill baka baguetter...

...och idag ska jag testa detta:
I kväll har jag satt en liten deg som jag bakar ut till baguetter i morgon bitti.
Sen får de jäsa i kylen under dagen, bara att skjutsa in i ugnen när vi hem....

Degen: 500 g mjöl, 400 g vatten, 4 g jäst och 15 g salt. Mycket vatten i
vanlig ordning, så den är rätt lös.

Receptet hittade jag hos Martin.

Ekologiskbuljong i såsen

Jag köpte och fastnade för Renée Voltaires Lant-buljong förra året när jag hade läst ut MatsEric Nilssons bok Den Hemlige Kocken. Den öppnade upp mina ögon för vad mycket skräp och extra onödiga tillsatser som finns i maten. Så jag har sedan dess försökt att välja andra allternativ där jag känner att det går. Det jag ville säga var att jag vill rekommendera denna buljongen. Den är riktigt god!



Rödvin över?

Perfekt! Spara det tills du ska laga mat nästa gång, ha i det i köttfärssåsen, såsens, marinera köttet... Jag har efter helgens mys lite vin kvar, inte så mycket, men det fyllde upp en hel del kuber. Perfekt att frysa in och lätt att ta fram och portionera ut.



Saftig fläskfilé

Fredagens middag blev en riktigt mättande. Fläskfile är så lätt att göra och riktigt gott. Stek den runt om så att den får en stekyta. Linda in den i folie och in i ugnen ca 15-20 min eller stoppa in en termometer och ta ut den när den är uppe i 70°. Låt den vila 5-10 minuter innan du skivar upp den. Spara saften som bildas i foliepaketet och gör en sås på det.  Till det hade vi kroketter, haricots verts och sås gjord på sky och champinjoner i.



Jag brukar faktiskt steka upp champinjoner (färska eller burk välj själv) och lägga i foliepaketet. Dem suger åt sig lite av smaken från köttet. Perfekta att ha i såsen eller strö över maten i slutet.


Skrabbelucker!

Jag älskar donuts. Detta är kanske lite en variant på det. Smakmässigt iaf. Detta är detta jag gör när jag är sugen på något gott fort.

Tidsåtgången för att göra dessa är minimal. Det tar max 20 min.
Blir ca 6 stycken

1 ägg
¾ kkp socker (1,125 dl)
3 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ kkp mjölk (1 dl) (jag brukar ha i lite mer mjölk faktiskt, knappt 1,5 dl)

Gräddas i stekpanna. Vänds nystekta i socker.



RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen