Rulltårta med hallon

Räcker till ca 20 bitar

3 st ekologiska ägg
1 ½ dl strösocker
2 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
strösocker till rullning

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och strösocker poröst. Tillsätt mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Grädda, i cirka 5 minuter. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten.


Tips!
Om det är knepigt att få bakplåtspappret att lossna från kakan kan du lägga en fuktig handduk på pappret i någon minut. Då brukar det lossna lättare.

Gillar du choklad bättre?
Byt ut ½ dl vetemjöl till kakao om du vill göra en chokladrulle, men lägg då till 50 gram smält smör i smeten också eftersom kakaon har en tendens att torka ut kakan.





Mammas Köttgrotta

800–1000 g Nötfärs
1 ägg
ströbröd/mjölk
salt
peppar
malen kryddpeppar
Grädde

Häll ströbröd i ett litet glas och häll över mjölk låt stå och dra en stund. Rör ihop nötfärsen, ägg, ströbrödblandningen, salt, peppar och kryddpepparn och forma till en limpa. Stek runt om (i gryta). Häll på vatten så att det täcker 1/3, vänd då och då (i ca 45 min). Lyft upp limpan och gör sås på skyn. Red med mjöl/mjölk, salt, kryddpeppar och grädde.

Jag brukar steka en liten klump bara för att smaka av hur kryddningen är.




Tillbehör: Kokt potatis, ärtor/morötter (på burk). Koka ärtor och morötterna i spadet.


Rågbröd med surdeg den lätta vägen

Ska se om jag kan testa detta receptet i veckan. Skulle vilja lyckas med ett surdegs bröd men på ett lättare sätt eller så att jag VET att det kommer att jäsa. Så jag ska nog testa detta.
    
3-4 limpor – Ugnstemperatur 225–175º

Surdeg:
3 dl vatten
25 g jäst
3 dl rågmjöl, grovt eller fint

Efter 1-2 dygn:
7 dl vatten
½ dl olja eller flytande margarin
1 msk salt
8 dl rågmjöl, fint eller grovt
15 dl vetemjöl, helst special
            

Surdegen: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme 1­-2 dygn. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn. Rör då ner ytterligare 1/2 dl mjöl efter 1 dygn.

2:a eller 3:e dagen:
Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Blanda surdegen med vatten, fett, salt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Jäs degen övertäckt ca 1 tim.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 3 eller 4 delar. Forma dem till släta längder. Limporna blir lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan rullas ihop. Lägg limporna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C.

Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 175°C. Grädda 50-60 min. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Tina upp hel kyckling

Jag brukar aldrig komma ihåg hur lång tid det tar att tina en hel kyckling så jag sparar några tidangivelser här som jag hittade. Det bästa är att tina kycklingen i kylskåpet, då håller den längre och förlorar mindre vätska. Hel fågel ska tinas i obruten förpackning. Här är ungefärliga tider för hel kyckling.

• I kylskåp, 1-1, 5 dygn
• I rumstemperatur, 8 timmar
• I rinnande vatten, 3 timmar

Rabarberpaj

Nu har jag gjort Rabarberpaj för första gången. Mmmmm... blev riktigt bra. Rabarberna vi har på landet är inte särskilt sura, jag gillar det sura i rabarbern, undra vilken sort det är vi har? Lika god som alltid blev pajen iaf.

5-6 Rabarber
3 ägg
2 ¼ dl socker
2 ¼ dl vetemjöl
100 g smör
1 ½ -2 dl pärlsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölet under omrörning(inte vispning) Häll smeten i en välsmord och bröad liten långpanna eller annan stor form (använder du en pajform så ska det vara av den större modellen). Fördela hallonen ovanpå. Hyvla det kalla smöret direkt från paketet över hallonen med osthyvel. Strö pärlsockret jämnt över hela ytan. Grädda i ugn 175°, 35-45 min. Servera med glass eller grädde. (Rabarber kan bytas mot hallon, eller vinbär.)


Snabb lunch/middag snabbt

Hade fått ett prov på en ny produkt. Panchetta med tomater och något mer i... kommer inte ihåg vad det var. Bara att steka i pannan samtidigt som pastan kokar. Sen hade jag över lite av oljan och tomaterna från Ridderheims Pomamore Mozzarella & Basilika. Jag kan rekomendera alla smakerna i den serien. Kan ha dem till allt, t ex över din sallad, till en snabb pasta, som tapas/tilltugg. Dem har lyckats behålla tomatsmaken så bra. Mmmm...


Grekisk middag på landet

Idag blev vi lite grekland inspirerade när det var dags för middag. Spett med tzatsiki och fetaost, ihop med den en lätt sallad. Mmm... mums att äta ute i solen. Sommaren är underbar!


RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen