Sallad på svarta bönor med vitlök, citron och parmesan till Pastan

I eftermiddags infann sig en plötslig hunger som jag inte var beredd på. Så då får man ta vad man har. Hade ett paket färsk tagliatelle hemma så det åkte ner i en kastull och medans den kokade så gjorde jag iordning en bönsallad. Jag skippade ruccolan och gick inte exakt efter receptet men på ett ungefär. Med det menar jag att jag inte stod med måttsatsen och mätte utan hällde i vad jag tror är ungefär en matsked t.ex. Detta är inget recept där man måste vara exakt. Man smakar ju av sen iaf. Tillbaka till pastan... jag hällde av vattnet och i med pastan skålarna, hade över lite grädde sen bara oregano och svartpeppar och flingsalt. Sist men inte minst lite parmesan. Klart!

Blir 4 portioner

3 msk Zeta Olivolja Extra Vergine
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk citronsaft
salt och peppar
1 kartong Zeta Svarta Bönor
(380 g), sköljda
lite rucola, grovt skuren
1 kruka persilja, finhackad
parmesanost

Blanda olivolja, vitlök och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner bönor, rucola och persilja. Lägg på tallrik och strö över hyvlad parmesanost.

Blev perfekt som "liten vid sidan av sallad."


Churros med varm choklad

Detta kan du köpa från små stånd på gatorna i spanien. Färska direkt från fritösen. Mmmmm... godis! Ska testa detta i veckan. Kanske som efterrätt nästa fredag?

4 portioner

6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg, vispat
4–4 ½ dl mjölk
olivolja, till fritering

en sprits med en 1–2 cm rak tyll

Att doppa i:
8 msk strösocker
4 msk kanel (kan uteslutas)

Varm choklad:
250 g mörkblockchoklad (hackad eller riven)
6 dl kokande mjölk

Sikta ner mjöl, bakpulver och salt i en skål. Gör en grop i mitten.Vispa ägget i en skål med 2 ½ dl av mjölken. Häll det i gropen och vispa in det i mjölet. Vispa gradvis i så mycket av den resterande mjölken att det blir en jämn, krämig tjock smet som går att spritsa. Häll smeten i en spritspåse med en rak 1–2 cm stor tyll.

Häll 10 cm olivolja i en tjockbottnad kastrull med frityrkorg. Hetta up oljan till 190° eller tills en brödbit blir brun på 35 sekunder.

Spritsa långa, spiralformade längder direkt ner i oljan. Låt dem fräsa och koka i 4–6 minuter eller tils de är gyllene och svampiga, inte råa, i mitten (prova en). Lyft churros ur oljan med hjälp av frityrkorgen eller en tång. Låt dem rinna av på hopskrynklat hushållpapper. Fortsätt att fritera resen av smeten. När de har svalnat klipper man av deglängderna i 15 cm långa bitar med hjälp av en sax. Häll upp sockret på en grund tallrik, blanda i kanelen om den ska användas och rulla sedan bitarna i blandningen.

Till den varma chokladen vispar man samman chokladen och den kokande mjölken i en liten kastrull tills allt är väl blandat och vätskan är vackert brun. Servera i 4 koppar eller skålar med churros till.


Panpizza

Här blir det tjock botten! Mums.. perfekt fredagsmat. Hade några kompisar över igår och bjöd på pizza. Testade att ha på lite parmaskinka och ruccola blev väldigt gott och lite lyxigare. Nästa gång ska jag testa parmaskinka, svarta oliver med kärnor, fetaost, ruccola och tzatziki. Typ något såhär...

En stor plåt. 225° i ca 50 minuter

Deg:
6 dl ljummet vatten
50 g jäst
Svartpeppar (ganska mycket)
Cayennepeppar
Oregano
en nypa socker
3 tsk salt
½ dl olivolja
1½ liter mjöl

Blanda ut jästen med vatten i bunken. Ha i kryddorna och olivoljan. Häll i mjölet, lite i taget. Kan hända att du får ha i lite mer mjöl än vad jag har skrivit. Någon deciliter extra kanske.

Topping:
1 burk Passerade tomater (jag brukar ha i några droppar tabasco för att få lite mer smak)
600 g Riven ost
400 g Nötfärs (nötfärs blandat med svartpeppar, salt och ett ägg)
Färska champinjoner (skivade)
ett paket Bacon (klipp i mindre bitar)

Välj precis det du är sugen på.

Hemmagjorda Hamburgare

Man tager vad man haver. Vi hade inget hamburgebröd hemma men rostbröd. Så det fick det bli. Hambugare går fort och lätt. Dom blir gjorda medans pommes frites står i ugnen.

Räcker till 4 stycken hamburgare

400 g köttfärs (blandfärs blir saftigare burgare än nötfärs)
1 ägg
Grillkrydda (jag brukar ha i ganska mycket)
Rostbröd/hamburgebröd

+ tillbehör du gillar: Jag brukar ha...
Tomater, Gurka, Skivad Rödlök, isbergssallad, amerikansk dressing, senap, ketchup

Lyxiga tillbehör:
Bacon, Avocado

Blanda köttfärs med ägg och grillkrydda. Forma till runda  bollar och platta till och ner i stekpannan med dem. Stek dem några minuter i stekpanna.


Massa gott hos Dansukker

Snart är det den 14 februari och då vill många mysa till det lite extra. På Dan Sukkers hemsida kan du får några bra förslag på allt från dekoration till färdigmatchade menyer med förrätt, varmrätt, efterrrät. De har även en tävling! Jag blev sugen på att testa en av menyförslagen.


Aromsmör x3

Hade kompisar hemma igår och lyxa till det med att göra tre olika sorters smör till bakpotatisen. Vi mosade ihop allt och gjorde långa rullar som vi rullade in i plastfolie och formade dem fyrkantiga. (som på bilden) Sen fick dem ligga i kylen tills det var dags att äta, då tog vi fram dem och skar upp dem i fyrkantiga kuber. La upp dem på tre små fat och vid sidan på varje fat (för att visa vilken smak det var) la vi dit t.ex. en persiljekvist, en liten chili och vitlöksklyfta. Blev ett väldigt roligt upplägg. Det lilla extra...

Vitlökssmör - Pressad vitlök och lite flingsalt.
Persiljesmör - hacka ner lite färsk persilja, flingsalt och lite peppar.
Chili - en chili som du hackar ner fint och blandar med smöret, flingsalt.


Hallonpaj/kaka

Fick ett sent påtänkt besök idag. Då är denna kaka perfekt. Det går fort att göra sen är det bara att ställa in i ugnen och sitta och prata lite medans den gräddas. Mumsig är den också, blir lite sockerkaka, men den blir ändå krämig i mitten och krispig på ytan, lite maräng känsla i toppen.

Klicka på bilden för att komma till receptet...


Mormors/Mammas köttbullar

Alla har vi recept som vi ärver från familjen Här är min absoluta favorit alla tider. Det är en av de få rätter där jag kan äta hur mycket som helst (jag menar det verkligen, jag äter mer än alla när jag får denna rätten framdukad). Jag har lite i frysen från i veckan när jag gjorde ett STORkok för att ta fram när suget faller på. Funderar på att plocka fram nu.
 

RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen