Pannkaksrecept

Såg här om dagen, när vi höll på att steka ägg att ha på hönökakan till frukost, att det finns ett lätt pannkaksrecept på insidan av locket på äggförpackninen. Blev lite sugen på att göra pannkakor men det är lite för hett för att jag ska orka stå framför spisen och steka pannkakor. Det får bli när termometern visar under 25 grader.
Räcker till ca 13 pannkakor.

3 ägg
3 dl mjöl
5 dl mjölk (+1 dl)
salt
socker


Foto: Privat

Västerbottenpaj med löjrom och grillad sparris

Jag åt Västerbottenpaj för första gången på Ms systers bröllop. Den var såååå god! Har aldrig ätit det efter det. Men jag har varit väldigt sugen på att göra det själv för det var ju sååå gott. Hittade ett recept som jag kanske ska testa nu på semestern. (För den har börjat nu. Woohooo!)

4 portioner

4 pajskal, 300 g
100 g västerbottensost (ca 4 dl riven)
4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 rödlök
200 g färsk grön sparris
100 g löjrom eller stenbitsrom


1. Sätt ugnen på 200°.
2. Riv osten fint. Vispa samman ägg, grädde, mjölk och kryddor. Fördela ost och äggstanning i pajskalen. Grädda pajerna mitt i ugnen 25 - 30 minuter.
3. Skala och hacka löken. Grilla eller koka sparrisen.
4. Servera pajen med sparris, löjrom och lök.


Foto: ICA.se

Tortellini med tomatsalsa

Perfekt när man inte har tid att laga mat! Snabbt, lätt och gott. Detta är poppis här hemma det vill jag lova. 3 port, ca 15-25 min

4 tomater
1 liten rödlök
1 dl hackad basilika
100 g fetaost
2 krm salt
1 krm svartpeppar
500 g färsk tortellini

Skär tomaterna i små tärningar. Skala och hacka löken. Smula osten. Blanda tomater, lök, basilika, ost, salt och peppar. Koka pastan och servera med tomatsalsan.


Foto: Privat

IKEA inspirerar till festen

Var på IKEA häromdagen och dem hade en väldigt snygg festlig dukning på ett av borden. Blev jag lite sugen på. I stan har vi ju redan ett helt set men till landet kanske. (Vi har inga tallrikar där. Vi kör på papptallrikar.) Jag gillade de blåa. Den ganska nya serien Arv och Bröllop med lite gammal stil är väldigt fin ihop med de lite modernare enkla tallrikarna. De stora vasarna i mitten med stora blommor i var en väldigt snygg och lätt idé att genomföra. Det hade jag fixat ganska smärtfritt.


Foto: Privat

More. by santa maria

Santa Maria lanserade en ny serie kryddor i februari i år, more. by santa maria. Jag har inte testat någon av dem än med har blivit lite sugen nu. Lite roliga kombinationer de har knåpat ihop. Tänker inte köpa alla på en gång men man kan börja med att testa en av dem. Frågan är vilken ska man börja med?


Foto: Santa Maria

CrissCuts och kyckling

En favorit jag har är CrissCuts och då självklart med French´s senap. Idag blev det CrissCuts, kyckling och i brist på sallad så blev det broccoli till.


Foto: Privat

Svalkande drycker

Dansukkers hemsida kan man hitta en massa recept på svalkande drycker. Kan ju behövas i denna värmen. Man ska ju inte klaga på värmen när den är här men... Ahhhhhhhhh! Innan man har vant sig, men det tar ju ca tre dagar och detta är dag två. En dag kvar sedan kommer jag att njuta.


Foto: Dan Sukker

Testat! Vitamin Care

Jag köpte med mig en Vitamin Care hem från Apoteket idag för att testa. Tänkte först köpa en av varje smak. Men dem kostade 22 kronor styck. Den jag köpte, Vitamin Care, smakade som utspädd apelsinsaft med lite smak av grapefrukt. Men om det är bra för huden och håret och gör mig snygg så hade jag kunnat dricka den varje dag. Men som sagt var den smakar utspädd apelsinsaft. Kanske inte så kul smak.

Foto: Privat

Bakismat till middag

Idag var det sen middag och kass middag. Men gott var det för vi var så hungriga. Detta har jag ett väldigt lätt recept på. Gå till närmsta gatukök fråga efter en kebabtallrik. Smaklig måltid!


Foto: Privat

Choklad på TVn

Gillar du choklad? På kanal 8 är det just nu en dokumentär om en av världens mest välkända och eftertraktade produkter, nämligen choklad. Handlar om hur den tillverkas och vad det är som gör den så unik.

Byt vattnet mot vitaminer

Trenden går mot att vi inte vill dricka läsk, energidrycker mm när vi är törstiga. Utan vi söker oss till lite hälsosammare alternativ. Så nu kan du hitta törstsläckande vitamindrycker från Vitamin Well på apoteket och på några utvalda försäljningsställen. Dryckerna från Vitamin Well säljs i snygga flaskor med tre olika smaker och funktioner till att börja med.

Foto: Pressbild Vitamin Well

Vattenmelon i stora lass

Denna vattenmelonen är uppäten. Men eftersom semestern börjar om två dagar så sitter jag och drömmer lite om allt skönt jag ska göra och äta. Det kommer definitivt att bli en väldans massa melonsallader. Det är ju så underbart gott. Inte bara som efterrätt utan även till grillat kött. Testa och du kommer inte att bli besviken. Jag lovar!


Foto: Privat

Blek blogg

Sidan är lite grå för tillfället. Men jag vet inte riktigt hur sidan ska se ut... jag jobbar på det. Men fram tills dess så är det bara neutralt grått. Hoppas att bilderna väger upp med färg istället.


Joe Farelli´s en av få

Jag har mina favoriter när jag ska ut och äta i stan och dem kan räknas på mina tio fingrar. En favorit är Joe Farelli´s på Avenyn, göteborg. Skön inredning och det italiensk-amerikanska köket passar mig perfekt. En solig sommar dag så är det dock inte så lätt att få tag på ett ledigt bord där. Så var ute i god tid eller förbered dig på lite väntetid. Dem har pizzor, sandwichar, burgare eller en go köttbit från grillen. Min absoluta favorit är Joe’s Club Sandwich och en vaniljmilkshake till det. Mmm... snart är det semester så då kan ni nog få se mig där.


Foto: JoeFarellis

Ny förvaring i köket

Jag skulle behöva strukturera upp bland alla min köksverktyg eller rensa. Har nog en del som har fått hänga med lite för länge... Just nu står alla redskapen i en stor vit Popcorn-skål från bruka och det ser jätte rörigt ut. Antagligen för att skålen är så stor och jag har tryckt ner ALLT i den. Det kanske skulle räcka med en liten, typ den nedan från Granit.

Foto: Granit

Middag med Mr Latte

Är en helt underbar bok som varvar recept med handligen i boken Den innehåller över 100 recept: lätta sallader, mat att ta med sig när man flyger, franska grytor, amerikansk husmanskost, läckra desserter och mycket mer. Jag har vikt ner hörnen i boken på de flesta recepten som dyker upp. Tänkte man inte på mat innan så var det verkligen det enda jag tänkte på när jag läste boken.

Hennes krönikor i New York Times blev grunden för Middag med mr Latte och hon har även varit matredaktör för tidningen. Hon är utbildad kock och har tidigare skrivit The Cook and the Gardener. Jag hoppas verkligen att Amanda Hesser kommer att skriva fler liknande böcker. Det är ju den perfekta kombinationen lite slapp chick-litt och kokbok i ett.

Sugen på kladdkaka

Jag är jätte trött idag. Men samtidigt väldigt sugen på kladdkaka... vi får väl se om jag orkar baka när jag väl kommer hem. (antagligen inte) Annars så kan jag rekommendera andra som är sugna på kladdkaka men inte orkar/kan/vill baka själva. Frödinges frysta Kladdkaka är underbart god, jag kan nog till och med säga att den är godare än hembakat. Bara att ta fram ur frysen låta den tina en stund och sedan hugga in. Blir perfekt kladdig!


Foto: Frödinge

Förnya ditt kylskåp

Vem vill inte ha detta kylskåpet från Smeg. Jag kanske inget för våran lägenheten i stan (passar tyvärr inte in där). Men i en stuga på landet så hade den varit perfekt. Den ljusblåa hade passat fint i på landet. Den svarta är snygg den med, men det är i färg den gör sig bäst.


Foto: Smeg

Matmagasin - Olive

Jag har hittat en favorit bland alla matmagasin. En engelsk. Olive heter den. Massor med mumsiga recept och roliga tips. Varje nummer innehåller över 60-talet lättlagade recept(vissa lättare än andra), internationell restaurangguide, roliga insidertips från stjärnkockar som t.ex Gordon Ramsay och lite resetips för den matintresserade.

Finns att köpa på tidningsbutiken för dig som inte har tillgång till pressbyrån eller liknande.


Foto: Olive

Linguine med citron, creme fraiche och parmesan

Det här receptet kommer från en bok jag läst för något år sedan, Middag med Mr Latte av Amanda Hesser. Jag läste den flera gånger. Förtst läste jag igenom boken en gång sedan en gång till för att markera hörnen på sidorna där de mumsigaste recepten var.


Pasta till 4 personer, eller till 6 om den serveras som förrätt

havssalt
450 g linguinepasta
1 bir parmesanost
2 citroner
3 nävar ruccola, grovhackad
1 ½ dl creme fraiche
nymalen svartpeppar

Koka upp en stor kastrull med vatten och salta rejält, det ska smaka salt. Lägg i linguinen och koka den al dente, den ska fortfarande vara lite hård i mitten. Finriv under tiden en näve parmesanost i en stor skål. Riv skalet från citronerna fint ner i skålen och tillsätt ruccolan. Ta vara på cirka 2 ½ dl av det kokande pastavattnet, pressa en av citronerna och ta vara på saften.

När pastan är färdig, låt den rinna av och häll den i skålen med osten, ruccolan och citronskalet. Häll direkt över sitronsaften och lite av pasta vattnet. Tillsätt creme fraiche och rör om i pastan så att alla ingredienser blandas ordentligt ? pastan täcks av sås, osten smälter, ruccolan mjuknar och alla smaker förenas. Salta och peppra. Provsmaka ett pastastrå och tillsätt eventuellt mer citronsaft, salt, peppar eller crem fraiche. Tillsätt lite mer pastavatten om pastan verkar torr.

Rund som en boll

På tal om små, lätta och smidiga grillar. Hittade denna rostfria klotgrill från Jula till det ringa priset av 249 kronor. Jag tycker den påminner om den som fanns på IKEA för några år sedan. Vilken jag tyckte var väldigt snygg! Dessa grillar är ju inte så stora men så ofta har vi inte mer är 6 personer på besök på landet... och de extremt få gånger man har det så får man väl knö.


Foto: Jula

Leilas program på DVD i höst!

För alla som älskar Leila Lindholm och har svårt att få nog så kommer nu i september första säsongen av Leila bakar på DVD och senare i höst släpps även första säsongen av Leilas julprogram i butik. Jag skulle dock hellre se att Leilas mat kommer på DVD.


Foto: Leila.se

Ställ undan grillen efter dig

Jag är kass på att ställa undan grillen innan jag åker från landet eller ställa in grillen när det regnar. Just nu har vi en stor klotgrill på rullvagn med avlastningsytor på sidorna. Den är jättebra och smart. Men nu börjar den sjunga på sista refrängen, rosten börjar att ta över efter tre år ute i alla väder. Denna klassiker från Weber i nya färger harde ju varit underbar på landet. Den är ju precis vad jag vill ha snygg och lätt att ställa undan. SmokeyJoe, med 37cm i grillyta och finns i färgerna turkos, grön, koppar och svart.


Foto: Weber

På promenad i stan

Vi var ute på en promenad längs eriksberg för ett antal veckor sedan och satte oss på ett kafé längs kajen. Vi hamnade på Essenza ett mysigt café med två i ett, både kaffe och inredningsprylar. Jag hade gärna rekomenderat det men tyvärr så har det stängt igen nu, fick jag nyligen veta. Vilket är väldigt synd för det var ett mysigt kafé med lugnt och skönt läge.



Foto: Privat

Mumsiga Mockarutor

Jag blev så sugen på Mockarutor idag. Jag ska inte baka det ikväll... eller kanske. Men detta är mitt väl beprövade recept på Mockarutor. Finns massor med olika recept bla på hur glasyren ska vara. Men här är min favorit. Testa det!

2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4½ dl mjöl
2-3 tsk bakpulver
150 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Glacyr:
1½ dl florsocker
4 msk smält smör
4 msk kallt kaffe
1 msk kakao

lite kokos att strö över

Blanda ihop ingredienserna till smeten och häll i en panna och ställ in i ugnen (200° i ca 15 min). Blanda ihop ingredienserna till glasyren under tiden. Tag ut pannan ur ugnen och låt svalna. Häll på glasyren och låt den stelna. Skär upp den i bitar och den är klar att ätas upp!

Amerikanska pannkakor

4 portioner (äter du bara pannkakor till frukost så räkna 2 portioner)

2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 st ägg
2 ½ dl mjölk
2 msk smör eller flytande smör


Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda i det ihop med ägg och mjölk i den torra blandningen. Blanda inte för mycket, bara precis så att allt blandas. Stek ca 10 cm stora pannkakor med smör i stekpanna. Använd ett decilitermått när du häller över i stekpannan. Blir perfekt storlek då.

Servera pannkakorna med färsk frukt eller bär och/eller lönnsirap.


Foto: privat

Kräftorna kommer tidigt i år

Ikväll ska vi hem till en kompis som är med hus denna helgen och äta kräftor, dricka vin, kanske lite snaps och en väldans massa skratt. Hoppas att solen håller sig framme eller tittar fram en stund iaf. Känns ju lite osäkert som det är just nu, sol och regn om vart annat.

Laglig svartkrog

Jag läste om detta för något år sedan antingen på tåget till sthlm eller flyget, kommer inte ihåg. Blev chockad när jag läste rubriken "Sveriges första lagliga svartkrog". Vaaaa! Men det var inte vad man först kan tro att svartkrog betyder. Utan det är verkligen en svart krog. Du avnjuter din middag i becksvart mörker. Fräckt! Snacka om att hörsel, doft, smak och känsel spelar stor roll då. Vilken upplevelse... jag ska ju till Stockholm på semestern... kanske ska ta och prova då.

Svartkrogsweekend på Almåsa: Förutom en trerätters middag på Svartkrogen ingår övernattning i dubbelrum och frukostbuffé i vårt weekendpaket för 1 150 kr per person. Vill man endast ha middag kostar 695 kr per person.


Foto: Pressbild Iris

Perfekt till buffe

Igår testade vi Guldfågelns Buffalo Wing. Har provat Burger Kings King Wings innan och dem slank ner rätt fort. Så varför inte testa att göra det hemma själv? Det är bara att lägga in i ugen eller i micron om du vill det. Jag tycker bättre om att värma mat i ugn än i micro. Så det blev ugn för oss. Måste säga att dem blev bättre än Burger Kings.


Foto: Guldfågeln

Nya former

Tänkte köpa nya formar. Jag vill ha formar i massa härliga pastell färger men för att vara lite praktisk(läs feg svensk) så kör jag nog på vitt. Hittade snygga vita portionsformar som passar både till varm/kall mat och efterrätt, från 49kr hos Granit.


Foto: Granit

Xider - Summer edition - Rasberry blossom

(alkoholhalt 4,5%) Smakar precis som Apotekarnes Hallonsoda. Det är det första som slår mig när jag tar första klunken. Kanske lite spetsad hallonsoda. Gillar du söta drinkar så passar nog denna dig. Själv klarar jag inte av för söta drinkar. Man kan dricka ett glas sen blir det för mycket socker för min smak.

 

Xide är nya Xider. Tydligen fick Carlsberg, som marknadsför Xide, byta namn på Xider efter att dem nya reglerna om vad som får kallas för cider och inte kom till. Det är ju faktiskt en blanddryck inte riktigt cider.

 

Foto: Privat


Mitt Kladdkakerecept

100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
3 msk kakao
2 msk vaniljsocker

smör till formen

Vispa först ihop ägg och socker. Ju pösigare du vispar ägg och socker = kladdigare. Smöra formen, använd en pajform eller rund springform. In i ugnen på 175°, 18-20 minuter i ugnen.


Bubbelvatten i massor

Vi konsumerar mängder med mineralvatten här hemma. Jag får lite dåligt samvete ibland med tanke på miljön och hur bra kranvatten vi faktiskt har. När jag var liten så hatade jag vanligt vatten. Jag vägrade dricka det. Alla sa till mig att det inte smakade något hur kan du tycka att det är äckligt. Klart det smakar något(!). Är fortfarande inte så förtjust i vanligt kranvatten. Jag smaksätter det helst, med citron eller något som sätter smak på det. Men helst av allt så köper jag och dricker Ramlösas päron/citronmeliss. Jag/vi dricker litervis i veckan. Nu har vi bestämt oss för att köpa en kolsyremaskin. Måste bara kolla upp vilken som är den bästa. Det är inte någon som har en hemma och kan tipsa?


Bild: Ramlösa

Arla bjuder på middag

Hur många Arla Köket produkter brukar du köpa? Jag köper nog en hel del Arla Köket produkter grädde, creme fraiche... Nu kan du få gå på restaurang 2 för 1 på flera restauranger i Sverige och Arla bjuder den ena av er. Klicka på bilden så får du se vilka restauranger du har nära till...


Foto: Privat

Färgglada trasor för disken

Jag har spanat läääänge på dessa disktrasor i bomull. Färgglada, snygga och bara att slänga i tvättmaskinen. Har hör att man kan slänga vanliga disktrasor i diskmaskinen om man vill göra rent dem, stämmer det? Ska nog ta en väng förbi Zone på Kungstorget och klämma och känna lite på dem först. Jag vet att de har dem där.


Foto: Cosas

Sommar svalka

Har provsmakat lite i helgen. Gissa vad? Återkommer med recension.


Foto: Privat

Duka med färger

När jag ser dessa bilderna blir jag sugen på att byta ut allt mitt vita tråkiga porslin hemma. Jag tycker egentligen att mitt vita porslin är snyggt och stilrent. Men nu vill jag ha alla regnbågensfärger och udda tallrikar och glas.


Foto: Sköna Hem/Martin Cederblad

Kladdkaksmuffins

Vad sägs om ett par mumsiga kladdkaksmuffins. Roligt att göra kladdkaka i portionsformar. På kakburken.se finns det massor med roliga kak & baktillbehör, inreda.com har ju också en del. Jag skulle vilja ha mer kakformar och bak tillbehör. Inte för att jag tror att det skulle få mig att baka oftare men det hade varit kul. Men när jag väl bakar så tycker jag att det är jätte kul och vill bara baka ännu mera.


Foto: Allt om mat


Kladdkakemuffins (recept av Leila Lindholm)

2 st ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
½ dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kvalitet
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g kvalitetschoklad

Tillbehör:
Vispgrädde och färska bär


Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned den med smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till två tredjedelar med smet. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna. Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.

Lite lyx

Igår på väg hem så var jag tvungen att köpa med mig dem kända svenska röda bären hem. Det finns ett stånd precis vid min hållplats när jag ska hem på dagarna. Så när jag missade bussen precis så gick jag och köpte mig en låda. Nu är dem uppätna och dem var så goda. Saftiga och söta. Perfekta skulle jag vilja säga. Inte så där vattniga och smaklösa utan perfekta.


Foto: Privat


Jordgubbspavlova/hallonpavlova

Här har ni sommarens absolut bästa dessert! Jag brukar använda färska jordgubbar. Men har du hallon nära tillhands så ta det istället. Prova! Alla kommer att älska den! Mums!

Foto: Privat

6 äggvitor
3 ¼ dl socker
3 msk kakao
1 tsk balsamvinäger
50 g mörk choklad, finhackad

5 dl vispgrädde
500 g hallon/jordgubbar
grovriven mörk choklad

Värm ugnen till 180°. Rita en cirkel på ca. 23 cm i diameter på ett bakplåtspapper, lägg på en plåt. Vispa äggvitor tills de bildar toppar. Tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt vispning tills marängen är styv och glansig. Häll ned siktad kakao och hackad choklad. Tillsätt balsamvinäger och vänd ned allt tills chokladen har blandat sig med smeten. Bred ut på bakplåtspappret och stryk den jämn. Ställ in i ugnen och sänk till 150°, grädda i 1 tim och 15 min. Stäng av ugnen, glänta på luckan och låt plåten stå kvar tills marängen har svalnat. Vispa grädden luftig och bred ut den över marängen. Arrangera hallon/jordgubbarna ovanpå grädden och hyvla chokladspån över.


Sommarkök

Efter att ha sett dessa bilderna i senaste Sköna Hem blev jag helt lyrisk. Jag vill bygga mig ett ute kök(!) och jag vill definitivt införskaffa mig den rosa kannan från Berry, de tuggummirosa muggarna, de turkosa skålarna, ja allt. Men jag vill först och främst ha ett svart hus att ställa det mot.


Foto: Sköna Hem

Kaffeburk med griffeltaveletikett, 59 kr, från Granit. Svartvita karottunderlägg, 198 kr, från Designtorget. Turkos mix- och mätskål, 2,5 ­liter, 198 kr, Stockhome. Matservis Dinera i stengods, från 15 kr/del, design Susan Pryke, från Ikea. Rosa plastskålar och muggar, 10 kr/st, tillbringare av plast, 39 kr, från Berry. Glas och tillbringare med svarta ränder kommer från Miques serie Stripe, glasen kostar 49 kr och bringaren 165 kr. Grundtal diskställ fälls enkelt ihop när det inte behövs, 139 kr, Ikea. Känguru diskborstshållare av gummi, 189 kr, tvålfat Water color, 189 kr, båda från Stock­home. Diskborste, 15 kr, Mique. Vaxduk Rut, 150 cm bred, 250 kr/m, Himla. Stång Grundtal, 120 cm, 79 kr och krokar 7 cm, 15 kr/5 st, Ikea. Rivjärn, 49 kr, från Granit. Kökshandduk, 55 kr, ballongvisp och slickepott av silikon, båda 39 kr, allt Stockhome. Stekpanna Favorit, 139 kr och durkslag Gemak, 89 kr, båda Ikea. Lanterna, 290 kr, Stock­home. Träplanket är målat med svart falufärg.


Välkommen!

Nu har jag flyttat hit istället. Har gjort om designen lite och bytt adress till en som passa bättre. Så nu får ni titta in här om ni är nyfikna.

 

 


RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen