Surdeg: Dag 3, på morgonen

1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

Upprepa ännu en gång samma procedur. Tredje dagens kväll börjar surdegsgrunden bli klar. Den färdiga surdegen ska bubbla lite och lukta syrligt. Förvara surdegsgrunden i glasburk i kylskåpet. Den håller sig i ett par veckor.

Surdeg: Dag 2, på kvällen

Vi fortsätter exprimentet. Måste säga att degen luktar äckligt.

1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

Upprepa samma procedur som på morgonen dag 2.


Surdeg: Dag 2, på morgonen

Jag har för kallt hemma hos mig tror jag. Ovanför mitt kylskåp är det inte varmt. Det är kallt där. Så jag har ställt min i ett skåp istället.

1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl

Värm en ny skål med varmt vatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med den första degen. Häll över blandningen i den uppvärmda skålen och rör om. Täck med plast och låt skålen stå varmt.


Surdeg: Dag 1, på kvällen

Japp då börjar vi...jag SKA lära mig baka riktigt mumsiga bröd. Jag hade bara fint rågmjöl hemma så jag chansar med det. Med fet chans att misslyckas igen. Vi får väl det hur det går denna gången.

1 ½ dl ljummet vatten
1 tsk honung
1 ½ dl grovt rågmjöl

Värm en skål genom att fylla den med hett vatten. Häll det ljumna vattnet i skålen och rör ut honungen i vattnet. Blanda sedan i mjölet och rör tills alla klumpar har löst sig. Om mjölet suger upp mycket vatten kan man behöva tillsätta en skvätt vatten till. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe, t.ex. i skåpet övanför kylen.


Bondbröd

Då testar vi ett nytt brödrecept igen. Väldigt enkelt detta med. Står i ugnen just nu... Blev ett väldigt lätt och luftigt bröd, jag skulle vilja ha ett som är lite mer kompakt.

13-14 dl vetemjöl
50 g jäst (1 paket)
2 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk neutral olja
5 dl vatten, 37°

Mät upp vattnet, värm till 37°. Smula i jästen i bunken häll över vattnet och blanda. Tillsätt oljan, saltet och sockret. Blanda i lite mjöl i taget. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda degen någon minut på mjölat underlag. Forma ett stort eller två mindre bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skåra med vass kniv och jäs på nytt under handduk 30 minuter.

Sätt in brödet i ugnen, 250°. Stäng av värmen efter 10 minuter och låt brödet stå kvar ytterligare 15-20 minuter. Stort bröd kräver längre tid. Knacka på brödet. Låter det ihåligt är det färdigt.


Hel kyckling i ugn

Ska du göra en hel kyckling i ugnen. (vilket är jättelätt, prova!) Krydda den med vad du vill, in i ugnen på en plåt i 175°. Man brukar säga att kycklingen ska vara inne i ugnen 1 timma per kilo eller om du är osäker tills innertemperaturen nått 80 grader.


3 rätter idag - våfflor, kyckling i ugn med pasta, våfflor

Ikväll blir det precis det jag är sugen på. Våfflor, våfflor och ännu mera våfflor!



Citrus- och kycklingsallad

Sallad kan man ju göra i hur många varianter som helst. Det grymma är ju att du kan variera med precis vad du vill. Allt funkar i sallad. Jag är kass på att göra sallad dock, tycker det tar så lång tid/jobbigt att stå och skära upp allt. Men här är lite inspiration iaf.

4 portioner

4 st Kycklingfilé (helst majskyckling)
1 Citron
4 msk Olivolja
100 gram Svarta bönor (burk)
3 dl Bulgur (gryn)
1 msk Kycklingfond (konc)
1 kruka Basilika
50 gram Jungfrusallat (blands.)
1 Rödlök
Salt & peppar
2 dl Hallon till garnering

Sätt ugnen på 150°C. Ta bort skinn och ben från kycklingfiléerna. Riv gult skal av citronen. Häll hälften av oljan i en ugnsfast form. Lägg i filéerna. Ringla över resten av oljan. Strö över rivet citronskal. Salta, peppra. Sätt in i ugnen i 30 minuter. Koka bulgur i vatten med kycklingfond enligt anvisning på förpackning.

Häll bort bönspad och skölj bönorna i vatten. Skala och hacka lök. Blanda bönor med sallat, basilika och lök i en bunke. Pressa citronsaft över.

Skiva kyckling och lägg över. Ringla över lite olivolja. Salta? Garnera gärna med några hallon som ger extra smak av sommar.


Sallad med limemarinerad kyckling och vinägrett

Mycket ingredienser som man inte alltid har hemma men det såg gott ut och det låter gott.

INGREDIENSER (4 portioner)

600 gram Kycklingfilé
1 förp. Mâchesallad
2 huvuden Romansallat (baby)
2 knippen Rucolasallat
1 styck Rödlök
2 styck Avokado

Marinad:
2 dl Olivolja, 1 styck Lime, 0,5 styck Chilifrukt, 1 krm Senapsfrö, Pepparblandning, Flingsalt

Vinägrett:
1 msk Persilja (finhackad), 3 msk Basilika (finhackad), 4 msk Parmesan (nyriven), 1 dl Olivolja,
2 msk Vitvinsvinäger

Marinad: Blanda kryddor och olivolja i en skål. Riv ner skalet från limen i skålen och pressa ut saften. Rör om och lägg ner kycklingfiléerna i marinaden och blanda ordentligt. Låt stå i kylskåp i ca 30 minuter.

Tag ut kycklingfiléer och låt dem rinna av något på hushållspapper. Stek dem sedan på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta. Låt dem svalna. Gör salladen under tiden. Skölj salladen, skala och skär löken i ringar. Skär avokado i klyftor och lägg upp vackert på en tallrik. Skär sedan upp kycklingen i bitar och lägg dem ovanpå salladen.

Vinägrett: Mixa olivolja, vinäger, parmesan och örter med en mixerstav eller i en matberedare. Ringla vinägretten över salladen. Servera.


Dinkelbullar

35 g färsk jäst (3/4 pkt)
1 tsk kummin
1 tsk anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
3 dl vetemjöl special
Ekologiskt ägg till pensling
Flingsalt och extra solroskärnor och pumpafrön att strö över bullarna innan gräddning.

Smula jästen i en bunke. Krossa kummin och anis i en stenmortel. Lägg smöret i en kastrull och koka upp det med kummin, anis och honung. Tillsätt kallt vatten och häll vätskan över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Rosta solroskärnor och pumpafrön med flingsaltet i en torr kastrull. Tillsätt dem i degvätskan och rör om.
Blanda i mjölet lite i taget, börja med dinkelfullkorn sen graham och siktat dinkel och till sist vetemjöl special. Degen ska släppa i kanterna men fortfarande vara lite kladdig. Arbeta degen i bakmaskin. Den här degen kräver lite längre tid än vanligt, cirka 20 minuter. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i rumstemperatur, cirka 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Häll degen på mjölat bakbord och dela den i 14 bitar. Rulla till bullar och jäs dem under bakduk på en plåt, cirka 60 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö flingsalt och orostade solrosfrön och pumpakärnor över bullarna. Grädda bullarna tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.


Superenkel pasta

Nykokt tortellini eller ravioli med lite olivolja, salt, peppar och massor med riven eller hyvlad parmesan över. Enkelt och gott. Riktigt bra att göra när man verkligen inte orkar laga något. Här på bilden nedan ser ni min favorit med Karl Johan samp. Jättegod!


Lasagne

Detta receptet på lasagne är utan tomater. Men det är bara att blanda i lite tomater i köttfärsen om man vill det.

Lasagneplattor (jag använde ca 12 st denna gången)
1600 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlökar
salt & peppar

Ostsåsen:
50 g smör
5 STORA msk vetemjöl
ca 1,5 liter mjölk
riven ost (ta vad du har hemma jag använde greve)
vitpeppar
salt

Hacka löken och bryn den i en panna, ha i köttfärsen och stek tills den fått färg. Pressa i två vitlökar, salta och peppra. Ha möjligtvis i lite soja. Ställ åt sidan.

Ostsåsen: Jag smälter smöret i en stor kastrull och har i mjölet och vispar ihop. Häll i mjölken lite i taget. Om det börjar klumpa sig så häll inte i mer mjölk utan vispa istället tills den har blivit slät igen och häll därefter på med mjölken i igen til lsåsen har blivit lagom tjock. Kom ihåg att låta den koka en stund för att slippa mjölsmaken. Om jag inte använder färdigriven ost så brukar jag hyvla osten och lägga i några skivor i taget. Smaka av, ha i mer ost, salt, peppar om det behövs.

Sätt på ugnen på 225°. Ta fram formen. Börja med ett tunt lager ostsås, sedan lasagneplattor, köttfärs, ostsås och lasagneplattor, sen börjar du om igen och varvar köttfärs, ostsås och lasagneplattor tills du har nått upp strax nedanför kanten av formen. Jag avslutar med lasagneplattor och lite ostsås över det. Sedan in i ugnen i 45 min. Du kan behöva lägga på folie efter halva tiden om den har fått mycket färg. Risken är att den blir bränd annars. Jag har ju gasugn så jag behövde inge folie, jag behöver 45 min för att den ens ska få färg. (nackdelen med gas är att det tar sådan tid att få färg på maten)


Pasta med citron, creme fraiche och parmesan

Igår gjorde jag Linguine med citron, creme fraiche och parmesan, fast med tagliatelle. Smakade inte riktigt som jag hade trott det blev mycket fylligare smak. Det var VÄLDIGT gott! Detta kommer jag definitivt göra igen.



Tina upp hel kyckling

Jag brukar aldrig komma ihåg hur lång tid det tar att tina en hel kyckling så jag sparar några tidangivelser här som jag hittade. Det bästa är att tina kycklingen i kylskåpet, då håller den längre och förlorar mindre vätska. Hel fågel ska tinas i obruten förpackning. Här är ungefärliga tider för hel kyckling.

• I kylskåp, 1-1, 5 dygn
• I rumstemperatur, 8 timmar
• I rinnande vatten, 3 timmar

Snabbare frasvåfflor

Om du inte orkar stå och vispa grädde utan vill ha ett ännu enklare recept...

Räcker till 8-10 stycken

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
100 g smält smör

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Tillsätt vattnet och det avsvalnande smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.

Tips!
Våffelsmeten kan göras i förväg.


Varma mackor med champinjonstuvning

Mitt favorit topping på varma mackor är definitivt champinjonstuvning.

50 g(typ) Smör
1-2 msk Mjöl
ca 1-2 dl Mjölk
Soja
Salt & peppar
400 g Skivade champinjoner
Riven/skivad Ost
Rostbröd (eller vad du har hemma i frysen. Funkar med det mesta)

Gör en redning. Smält smöret i kastrullen, ha i en stor matsked mjöl, VISPA! och ha sen försiktigt i mjölken lite i taget tills såsen känns lagom "såsig". Låt koka några minuter så att mjölsmaken förvinner. Ha i soja, salt och svartpeppar, (Smaka av) ha i dem skivade champinjonerna (jag använder på burk). Lägg upp brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Klicka över stuvningen och strö lite ost över. In i ugnen på 175° i ca 25 min. (iaf i min ugn, jag har gas)


Tillbehör till våfflorna!

Jag är väldigt sugen på våfflor just nu. (det kanske märks?) Det går ju nästan att variera med precis vad som helst. Men här är två förslag... som efterrätt med sylt och grädde eller som förrätt med löjrom, creme fraîche och hackad rödlök.

Med löjrom:
1 burk löjrom
1 st citron
1 st rödlök
2 knippen dill
1 knippe gräslök

Hacka rödlök och gräslök, blanda och fyll i en skål. Hacka dillen grovt, skär citronen i klyftor och lägg i skålar. Skär våfflorna i hjärtan och servera ljumma med löjrom och tillbehör.


Med sylt och grädde:
2 2 dl vispgrädde
hallon, drottning- eller hjortronsylt

Vispa upp grädde och lägg på våfflorna tillsammans med sylt.


Hemmagjorda frasvåfflor

Det här är ett gammalt recept från Värdshuset Ulla Winbladh, Leila Lindholm är det som spridit det vidare.

Receptet är för 10 våfflor.

2.75 dl kallt vatten
3.25 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
4 dl vispgrädde
smör till gräddning

Rör samman vatten, mjöl och salt till en jämn smet. Vispa grädden hårt och vänd ihop med smeten. Grädda med smör i ett våffeljärn på full effekt och lägg dem på ett galler.


Leila på landet

I kocken Leila Lindholms nya sommarserie (som har premiär i TV4 Plus i mars.) får tittarna se Leila fiska gös, slunga honung hos grannen och röka kycklingvingar i den hembyggda röken. Hon inspirerar med sin enkla matlagning som passar perfekt till en skön dag i hängmattan eller till strandfesten nere vid sjön. Grönsakerna odlar hon själv eller hittar på bygden. Tittarna kan se fram emot program med teman som beduinparty, rockabilly, svensk sommar och Texas bbq.

Detta kommer jag sitta bänkad framför! Jag har även hört att Leila kommer att komma ut med en egen tidning... när vet jag inte, än.


Bilder - Leila.se

1+1+1+1+1 = Tortellini med tomatsalsa

Fem varor är allt som behövs för denna rätten. Snabbt, lätt och gott är det.


Använda kniven rätt

Hittade en film som kanske kan hjälpa en att bli lite snabbare med kniven i köket. Jag önskar jag vore lika snabb som alla kockar som bara tjoffar upp en lök på två sekunder. Men med massor av träning och tips så ska jag nog lyckas jag med.

Klicka på bilden för att komma till filmen.


Galet god limechokladmousse

Skapad av en chokladberoende. Vill du ha den smalare kan du byta hälften av grädden mot grekisk yoghurt. Plussa i så fall på med lite extra florsocker för att möta syran. Obs! Använd inte choklad med högre kakaohalt än 70 % i chokladmousse. Det blir för bittert och det är stor risk att moussen blir grynig.


8 personer • Tid: 10–15 minuter

• 200 g mörk choklad (70 % kakaohalt)
• 2 äggulor
• 2 msk mörkt muscovadosocker
• 1 msk kokhet espresso
• 2 msk mörk rom
• 1 lime, rivet skal
• 3 dl vispgrädde

Garnera med: hyvlad choklad

Smält hackad choklad i en skål över vattenbad
eller i mikrovågsugn.Vispa äggulor och socker
krämigt. Blanda kokhet espresso, rom och rivet
skal av en tvättad lime med äggkrämen. Vispa
grädden till en mycket lätt och rinnig konsistens.
Blanda den smälta chokladen i äggsmeten.
Vänd ned den lättvispade grädden, lite i taget.
Fyll moussen i små glas och garnera med lite
hyvlad choklad. Låt stå i kyl tills servering.


Receptet är från Elle Mat & vin. De har massor
med goda recept. Det är en av mina favorit mattidningar. Den har snygga och inspirerande bilder och mumsiga recept.

Risotto utan tillsatser

Idag blev det Risotto. Jag använde Renée Voltaires Lantbuljong för första gången. Det är den enda buljong jag lyckats få tag i utan några tillsatser i. Efter att i somras ha läst Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken, som handlar om hur bedrägligt det är med allt massproducerat. Hur dem vill tjäna pengar på att fylla ut den med en massa skit. Så har jag blivit lite mer vaksam med hur mycket tillsatser det är i allt. Jag försöker att välja de alternativ som har minst tillsatser i. Man kommer nog aldrig lyckas med att inte få i sig några tillsatser alls men man kan ju försöka få i sig så lite som möjligt där det är möjligt.


Frukost och en bra bok

Japp, det blev pannkakor i soffan idag med ihop med en bok jag läst många gånger om. En bok och författare jag kan rekommendera. (Väninnan av Denise Rudberg) Perfekt sista dag innan det är dags för jobb igen.


Tikka Masala Spicemix



image43

En indisk kryddblandning med smak av koriander, vitlök, tomat, spiskummin och en aning citron. Tillsätt bara kyckling och crème fraiche så får du en mustig och god indisk måltid. Väldigt lätt och väldigt gott resultat!


Amerikanska pannkakor med bacon

Det har blivit mycket pannkakor nu det senaste, mer än jag har lagt upp här. Men det är ju så gott. Till pannkakorna ska man ju helst ha sirap och bacon. Har du inte testat med bacon till än så måste du göra det. Sötman och de salta baconen ihop. Mmm... mums!


RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen