Molten chocolate lava cake

4 portioner 
 
Ingredienser: 
200 g mörk choklad
110 g smör
240 ml florsocker
2 hela ägg
2 äggulor
88 ml mjöl
437 ml vispgrädde
30 ml strösocker

Gör sä här: 
Smält chokladen och smöret I mikron eller över vattenbad. Blanda i florsockret i den smälta smöret och chokladen. 
Vispa ner äggen i blandningen. 
Blanda försiktig i mjölet och fördela i fyra små smörade formar. 

Sätt ugnen på 220° och baka av dem i 13-14 minuter. 

 

Pizzadeg napolitansk

Jag har testat mig fram till det BÄSTA pizzadeg-receptet och efter att ha nördat ner mig och testat många recept och varianter så har jag nu hittat ett grymt recept. Denna är med fluffiga kanter i napolitansk stil. Det är det bästa hemma-receptet jag lyckats med hittills. 
 
Degen räcker till 6 pizzor
 
Ingredienser:
700 ml vatten kallt
2,5 g färsk jäst
1 kg Tipo 00 mjöl
27 g salt

Gör så här:
Låt degen vila på bänken övertäckt i 15 minuter, vik den två gånger och låt den vila igen i 15 min. Gör om proceduren 4 gånger och dela sedan upp den i 6 delar efter sista vilan. Förvara i små burkar/matlådor. Låt jäsa i kyl i minst 24 timmar, gärna 48. (Jag brukar köra ca 48 tim)
 
Ta fram degen i rumstemperatur 1 timma innan du ska baka av dem. 

Baka av pizzorna i så hög temperatur du kan ha i din ugn. Jag kör över och undervärme på 285° i ca 12 min. Det blir bra i min ugn. 
 
För tips på hur du ska baka ut degen rätt så du får de där frasiga och fluffiga kanterna så är mitt tips att söka på klipp "hur du bakar ut en pizza". 

Tiramisu med Baileys

Godaste Tiramisun görs med Baileys och ska ha vispgrädde i sig har jag upptäckt. Blir lite lättare och inte så stabbig.


 8 portioner


Ingredienser

1 burk mascarpone ost (250 g/2,5 dl)
2,5 dl vispgrädde
0,25 dl Baileys
2 ägg
0,75 dl strösocker

 

1,25 dl espressokaffe
0,75 dl Baileys
200 g savoiardikex

 

Dekoration:
kakao

 

Gör så här:
Blanda mascarponen och grädden i en bunke. Vispa tills det blir lagom tjockt och rör ner baileys. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt och blanda det med gräddsmeten tills den är slät.

 

Blanda kaffe och baileys i en låg skål.

 

Montering:

Doppa kexen hastigt i kaffe och Baileys blandningen. (Vill du ha kexen mjukare så låt dem suga upp vätskan lite längre. Men tänk på att de suger åt sig vätskan och blir väldigt mjuka fort)
Varva kexen och smeten i en stor form eller små portionsformar i 2-3 lager. Låt desserten dra några timmar i kylen och pudra ytan med kakao innan servering.

 





RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen