Laxpaket med salami

Nu har jag äntligen testat Leila receptet på Laxpaket med salami. Blev gott, jag känner dock inte WOW vad gott detta kan jag äta hur ofta som helst men det var lätt att göra och gott. Kan lätt tänka mig att göra detta igen och speciellt om man har gäster hemma. Det var väldigt lätt att göra och det gick fort.


Våffeldagen

Är det någon annan än jag som aldrig klarar av att låta bli att äta upp våfflorna innan alla är klara. Här har du receptet på frasvåfflor. (Jag hade i 2 msk socker för att få dem mer söta. Så dem passar till sylt och grädde.)


Rårakor

Hittade detta receptet hos Victoria har testat att göra hemma själv innan men jag har (tro det eller ej) misslyckats. Det har inte blivit gott alls. Nu är det många år sedan jag gjorde det sist... så det är nog dags att göra ett nytt försök.

4 portioner

ca 8 potatisar, av FAST sort
smör att steka i
salt & peppar

Riv potatisen grovt och blanda med salt & peppar i en bunke. Lägg i en rejäl klick smör i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Forma potatisen till 4 klickar och platta till dem i stekpannan. Stek gyllenbrun och lite knaprig på båda sidor. Låt dem rinna av på hushållspapper en stund och servera sen genast med valfri topping.


Förslag på vad man kan toppa med hade hon också:
- kallrökt lax och färskost med pepparrotsmak. toppa med finklippt gräslök
- skagenröra och räkor. toppa med svart caviar
- gräddfil, finhackad rödlök och röd caviar. (eller stenbitsrom) toppa ev med dill.

Krämig pasta med bönsallad(igen) vid sidan av

Gjorde en lite enklare variant på en pasta jag gjort några gånger (den är super god, väldigt fräsch) Jag hade bara i pasta, citronjuice, riven parmesan, creme fraiche, salt och peppar. (skulle egentligen sparat lite pasta vatten men jag glömde det när jag hällde av vattnet från pastan. Tänk på att salta vattnet ganska rejält när du kokar pastan. Blir mycket godare när pastan får suga åt sig lite extra salt under kokningen. Pasta vattnet ska kännas som havsvatten ungefär.) Till det gjorde jag en bönsallad på svarta bönor, hackad persilja (bara för att jag hade det hemma), olivolja, citronsaft, pressad vitlök, salt och peppar. Hade även en avocado hemma som vi delade på också.




Mjuk pepparkaka

Blev sugen på att baka lite och hade en påse pepparkakskryddor hemma så jag gjorde mig en mjuk saftig pepparkaka.

150 g smör eller margarin
3 ägg
3 ½ dl socker
2 ¼ dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Santa Marias pepparkakskryddor
(2 msk lingonsylt)

Smält matfettet och låt svalna. Rör ägg och socker poröst. Tillsätt gräddfil och matfett. Rör ner mjölet, bakpulvret och kryddorna. Häll smeten i en smord och bröad form 2 l. Grädda på galler på första falsen nerifrån i 175-200° i 50-60 min eller tills kakan känns torr. (jag har gasugn och hade den inställd på 200° för mig blev kakan klar efter ca 45 min)

Jag har även hört/läst att man ska ha i lite lingonsylt, det gör kakan saftigare. Så jag hade i två matskedar när jag gjorde det sist. Gott blev det då så jag gör likadant denna gången.


Kalops

800–900 g Grytbitar av nötkött
2 Lagerblad
15 kryddpepparkorn
mjöl
mjölk
grädde

Bryn i stekpanna. Sata och peppra. Fyll på med vatten så att det täcker. Lägg i lagerbladen och kryddpepparkornen. Låt puttra i 1 ½ timma. Luft ur köttet, sila bort lagerblad och kryddpepparn. Red med mjöl/mjölk. Ha i en skvätt grädde. Smaka av med salt och kryddpeppar.

Tillbehör: Kokt potatis, rödbetor och smörgåsgurka.


Lära sig att äta bönor

Detta var ett fräscht och väldigt enkelt recept med bönor. Jag tycker att bönor kan bli mjöliga och äckliga, sen att dem ser ut som något annat... det har hindrat mig från att äta bönor. Jag är lite löjlig med sånt. Undra ni vad jag syftar på så får ni fråga. Men jag ska nog försöka att äta bönor lite oftare, är ju rätt nyttigt också, ska se om jag kan leta upp några goda recept med bönor. Har ni några förslag annars?

Blir 4 portioner

3 msk Zeta Olivolja Extra Vergine
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk citronsaft
salt och peppar
1 kartong Zeta Svarta Bönor (380 g), sköljda
lite rucola, grovt skuren
1 kruka persilja, finhackad
parmesanost

Blanda olivolja, vitlök och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner bönor, rucola och persilja. Lägg på tallrik och strö över hyvlad parmesanost.


Hallonpaj (igen)

Som sagt var detta är en favorit när jag bjuder hem folk. Lätt för mig att göra och väldigt god att äta. Smakar svårare än vad den är. Längtar till sommaren så jag kan byta ut hallonen mot nyskördade rabarber. Glöm inte glassen till!


Fetaostlax

Nu äntligen har jag lyckats att fånga den här rätten på bild. Servera den med rotgrönsaker i ugnen. Mmmm... Trodde jag hade skrivit om den men inte då. Här är receptet:

4 port, 35-45 min, Favorit!

700 g laxfilé
150 g Fetaost
2 dl Creme Fraiche
1-1½ dl Blandade oliver (gröna/svarta)
1 vitlöksklyfta
Oregano

Mosa fetaosten och hacka oliverna fint. Blanda med creme fraichen. Krydda med oregano och pressa i vitlöken. Gillar du vitlök kan du ta två men smaka av. Röran ska inte bli för lös så ha inte i för mycket creme fraiche, då rinner den av laxen och hamnar överallt förutom på laxen. Smeta ut röran över fisken och in i ugnen på 200° i ca 20–30 min beroende på hur stor och tjock laxbiten är.

Jag brukar servera med ungsrostade rotfrukter. Men inte igår, orkade inte stå och skiva rotfrukter så det blev färdig fryst klyftpotatis. Men det funkade lika bra det. Sås behövs inte till. Laxen har ju röran och när man gör rotfrukter så blir dem väldigt saftiga i ugnen så sås behövs aldrig.



Persiljebiffar

Jag har blivit duktigare på att ta vad vi har hemma/eller använda rester när jag ska göra mat. Vi hade lite persilja över från tidigar i veckan och köttfärs i frysen. Så då fick det bli Persiljebiffar häromdagen. Till det så gjorde jag en sås på creme fraiche med lite viltök, salt och peppar och potatis i ugnen.

En halv kruka persilja
ca 500 g Nötfärs
2 Ägg
Flingsalt
Svartpeppar

Blanda nötfärsen med salt, peppar, och ägg. Ta en stor knippe persilja och hacka grovt och blanda ner i färsen. Forma till bollar och platta till och ner i stekpannan. Lätt och gott!


RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen