Mammas äpplekaka i långpanna

Äpplekaka på äpplen från trädgården.
 
3,5 dl socker (något mindre)

100 g smör (rumstempererat)
3 ägg
4,5 dl mjöl
1,5 dl mjölk
2,5 tsk bakpulver
3 st äpplen
2 msk kanel
2 msk socker

 

1. Sätt ugnen på 225 grader. 

2. Vispa smör och socker. Blanda i äggen.
3. Blanda i mjöl, mjölk och bakpulver. Häll över i en långpanna.
4. Dela äpplet i tunna klyftor. Och lägg på toppen av smeten.
5. Blanda kanel och socker och strö ovanpå kakan.
6. Grädda i 20 minuter. (varmluftsugn)

 

 
 

Frasigt och luftigt rostbröd

Blir 2 bröd.

150 g smör
6 dl vatten
2 ägg
1 1/2 msk honung
1 1/2 msk flingsalt
50 g jäst
ca 2 liter mjöl
4 msk vallmofrön
1 uppvispat ägg till pensling

1. Smält smöret och blanda med vatten. Vispa i äggen, tillsätt honung och salt.
2. Smula jästen i en bunke. Rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resterande vätska och mjölet lite i taget. Knåda till en smidig deg.
3. Låt jäsa under bakduk.
4. Smöra och strö vallmofrön i två avlånga brödformar. Dela degen i två delar, knåda och lägg i formarna. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pensla bröden varsamt med uppvispat ägg och strö på vallmofrön.
6. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
7. Stjälp upp ur formarna och låt svalna på galler under en handduk.

 


Fransk potatissallad

Jag gjorde potatissallad i går. Älskar dijonsenap! Så kände att det var dags att testa Fransk potatissallad. Så jag gjorde min variant, lite på vad som fanns i kylen och i trädgårdslandet.
Jag gjorde 2-3 portioner. Sen kan du öka mer eller mindre dijonsenap efter smak. Men jag ska nog ta i lite mer dijonsenap nästa gång.


Färskpotatis eller delikatesspotatis för 2-3 personer
Ca 1 dl Olivolja
1/2 Citron
2 tsk Dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Gräslök
1/2 rödlök
1 näve Persilja

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda potatisen med olja och salt i en långpanna. Rosta mitt i ugnen 30 minuter(i varmluftsugn), tills potatisen är genomstekt.
3. Låt potatisen svalna.
4. Hacka gräslöken, rödlöken och persiljan.
5. Blanda olivolja, en halv pressad citron, dijonsenap, salt och peppar i en skål och häll över potatisen. Blanda och häll sedan i gräslöken, rödlöken och persiljan.
Färdigt!

RSS 2.0


Tidningsbutiken.se
Matbloggstoppen