Kanelbullensdag

Vet inte om det är allt snack om Kanelbullar eller vad. Men jag är sugen på att baka kanelbullar. För mig finns det bara ett Kanelbullerecept och det är det som står på baksidan av Kungsörnens Mjölpåse, så här är det.

4 längder eller 40 småbullar

150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
850 g (ca 1,4 liter) Kungsörnen Kärnvetemjöl

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
2 msk kanel
Till pensling: 1 ägg
hackad mandel eller pärlsocker


Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37°C (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål på 3–4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått.
Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet, men spar ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Baka ut enligt nedan.

Bullar: Sätt ugnen på 250ºC.
Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-8 minuter.

Klippt längd:
Sätt ugnen på 200ºC. Klipp djupa jack i rullen och lägg en flik åt vänster, nästa till höger osv.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla och grädda längderna mitt i ugnen, ca 20 minuter.
Låt bullar och längder svalna på galler under bakduk.

Kommentarer
Kommenterat av Kryddburken

Visst är det gott! Här bakar vi för glatta livet just nu, andra plåten står i ugnen! Ha en trevlig helg!

2008-10-04 @ 14:13:05
URL: http://kryddburken.se
Kommenterat av Anna

Jag kan känna doften av dem... Tyvärr så blev det inget bullbak för mig idag. Skyller på dålig planering. :)

2008-10-04 @ 15:20:01
URL: http://merinspiration.blogg.se/
Kommenterat av Alina

Godagens! Kikar in:) Fin blogg har du också!

2008-10-04 @ 15:27:43
URL: http://emmiealina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen