Krämig risotto med citron

Ett mycket bra recept. Det blev väldigt gott när jag testade. Måste säga att jag blev imponerad av mig själv av hur bra det gick på första försöket. Har aldrig gjort risotto innan men om man bara följde receptet så var det inga problem. Prova!

4 portioner (tar 30-40 minuter att göra)

1 msk smör
1 msk olivolja
2 ½ dl arborioris
12 dl kycklingbuljong
rivet skal från en citron
1 dl creme fraiche
1 dl riven parmesanost
havssalt

Hetta upp smör och olja tills det skummar i en 4-5 liter kastrull. Tillsätt ris och rör om.Låt steka i ett par minuter och tillsätt sedan 1-2 dl av kycklingbuljongen. Rör om, fortsätt koka, när det börjar se torrt ut i kastrullen tillsätter du yterligare lite buljong. När ungefär hälften av buljongen har absorberats av riset rör du ner hälften av det rivna citronskalet. Tillsätt mer buljong på samma sätt som tidigare. Smaka av riset när all buljong absorberats, om det är för hårt(det ska vara al dente, färdigkokt men med tuggmotstånd), tillsätter du lite hett vatten. När risotton känns fast och inte mosig, rör ner creme fraiche och resten av citronskalet. Smaka av med salt om det behövs. Risotton ska vara lös och krämig. (om du tänker servera risotton med något annat till är det bra att avstanna tillagningen innan riset är färdigkokt så att du kan koncentrera dig på tillbehöret. Tillsätt då bara lite mer vätska och hetta upp risotton någon minutföre servering.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen