Rågbröd med surdeg den lätta vägen

Ska se om jag kan testa detta receptet i veckan. Skulle vilja lyckas med ett surdegs bröd men på ett lättare sätt eller så att jag VET att det kommer att jäsa. Så jag ska nog testa detta.
    
3-4 limpor – Ugnstemperatur 225–175º

Surdeg:
3 dl vatten
25 g jäst
3 dl rågmjöl, grovt eller fint

Efter 1-2 dygn:
7 dl vatten
½ dl olja eller flytande margarin
1 msk salt
8 dl rågmjöl, fint eller grovt
15 dl vetemjöl, helst special
            

Surdegen: Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme 1­-2 dygn. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn. Rör då ner ytterligare 1/2 dl mjöl efter 1 dygn.

2:a eller 3:e dagen:
Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Blanda surdegen med vatten, fett, salt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Jäs degen övertäckt ca 1 tim.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 3 eller 4 delar. Forma dem till släta längder. Limporna blir lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan rullas ihop. Lägg limporna med skarven ner på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C.

Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 175°C. Grädda 50-60 min. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen